x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Povestea pixului, de la banal la high-tech

Povestea pixului, de la banal la high-tech

de Mihai Manole    |    22 Mar 2008   •   00:00
Povestea pixului, de la banal la high-tech

Pixurile digitale, gadgeturi pregătite să ne convertească desenele şi scrisul la… digital, încorporează tot mai multe funcţionalităţi şi se transformă în adevărate minicalculatoare de buzunar.

Tehnologie - scrisul de pe hârtie direct în calculator


Pixurile digitale, gadgeturi pregătite să ne convertească desenele şi scrisul la… digital, încorporează tot mai multe funcţionalităţi şi se transformă în adevărate minicalculatoare de buzunar.

Banalul pix şi foaia de hârtie au înlocuitori high-tech din ce în ce mai sofisticaţi, care integrează mai multe funcţii decât simpla redactare a unui text. S-a ajuns ca într-un pix digital să fie încorporat un minicalculator.

 

Digital. Compania IOGEAR a conceput un astfel de gadget, format din două componente: un pix şi un receiver. Pixul foloseşte cerneală obişnuită şi, lucrul cel mai important, care îl diferenţiază de produsele din categoria sa, nu are nevoie de o suprafaţă specială pe care să fie folosit. El este dotat cu un senzor infraroşu care captează mişcările mâinii în timp ce utilizatorul scrie cu el, date care sunt transmise recei-ver-ului şi care sunt folosite pentru salvarea în format digital, ca fişier text sau în format JPEG, a notiţelor utilizatorului. Tehnologia folosită în acest caz poate recunoaşte scrisul în 12 limbi, româna neaflându-se pe această listă.

 

Conceptul de pix "deştept" (smart pen) îşi găseşte o manifestare şi mai complexă în modelul realizat de Livescribe, Pulse Smartpen. Şi acest pix captează scrisul şi îl transformă în format digital, dar, în acelaşi timp, oferă posibilitatea efectuării unor înregistrări audio simultane cu scrisul. Dacă eşti într-o conferinţă de presă şi ai rămas în urmă cu luatul notiţelor, acest gadget îţi pune la dispoziţie înregistrarea audio corespunzătoare unui anumit moment din timpul scrisului, identificat prin poziţionarea pixului în locul în care ai rămas în urmă cu notatul. Astfel utilizatorul poate cu uşurinţă să îşi completeze însemnările. E drept că acest pix are nevoie de un caiet special, dotat cu o reţea aproape invizibilă de puncte care identifică poziţia instrumentului pe suprafaţa de scris. Un astfel de caiet oferă şi funcţii suplimentare, cum este cazul coperţii interioare care funcţionează şi pe post de calculator.

 

Pentru mobile

Nokia are în portofoliu un produs din această categorie, compatibil cu telefoanele mobile Nokia Series 60, respectiv 80. Modelul de pix digital SU-27W, cu o memorie de 1.3 MB, permite redactarea a până la 100 de pagini digitale în format A5,  având o autonomie de lucru de 3 ore. Şi Sony Ericsson are în portofoliu astfel de gadgeturi. Un exemplu este modelul CHA-30 Chatpen (stilou pentru discuţii). Stiloul încorporează o cameră cu infraroşu, un procesor de imagine şi un transmiţător Bluetooth prin care se fac toate transferurile de date. Acest dispozitiv funcţionează tot cu un fel special de hârtie, imprimată cu o reţea de puncte aproape invizibile, prin care se permite interacţiunea cu telefonul mobil sau computer.

×
Subiecte în articol: high-tech