x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget PREMIERĂ - Securitate cuantică

PREMIERĂ - Securitate cuantică

de Mihai Manole    |    11 Oct 2008   •   00:00
PREMIERĂ - Securitate cuantică

O premieră mondială în domeniul reţelelor de calculatoare a avut loc săptămâna aceasta la Viena, unde a fost testată prima reţea comercială de comunicaţii securizată prin metoda criptografiei cuantice.



O premieră mondială în domeniul reţelelor de calculatoare a avut loc săptămâna aceasta la Viena, unde a fost testată prima reţea comercială de comunicaţii securizată prin metoda criptografiei cuantice.

Din 2004, 41 de parteneri din 12 state europene au lucrat la construirea acestei reţele în cadrul proiectului european SECOQC (Secure Communication based on Quantum Cryptography), obiectivul final fiind integrarea criptografiei cuantice în aplicaţiile moderne comerciale. Reţeaua de calculatoare inaugurată în Austria este compusă din şase noduri şi opt legături intermediare pe distanţe de la şase până la 82 de kilometri. Infrastructura constă în circa 200 de kilometri de cabluri de fibră optică standard. Cele opt legături intermediare folosesc în total şase tehnologii de criptografie prin metode cuantice.

FUNCŢIONARE

Criptografia cuantică este considerată de mulţi ca fiind metoda perfectă de securizare a transmisiilor de date.

În principiu, criptarea unui mesaj transmis prin reţelele moderne de telecomunicaţii se realizează prin intermediul unei chei de criptare care trebuie să rămână cunoscută doar expeditorului şi destinatarului respectivului mesaj. Problema sistemelor de securizare a telecomunicaţiilor reprezintă o metodă de transmitere a acestei chei şi de protejare a ei faţă de accesul altor persoane. Tehnologiile cuantice de criptare funcţionează în acest sens conform Principiului Incertitudinii al lui Heisenberg, potrivit căruia nu poţi măsura o informaţie cuantică fără să o perturbi. Astfel, orice intenţie de a spiona comunicaţia dintre doi utilizatori ar produce "un zgomot" uşor de sesizat de aceştia. În practică, acest principiu este respectat prin utilizarea unor particule cuantice, şi anume fotonii.

Prin transmiterea succesivă a mai multor fluxuri de fotoni, cuantificarea lor şi procesarea datelor rezultate în urma acestui proces rezultă cheia criptografică, cu avantajul că orice încercare a unei a treia părţi de a o identifica se va reflecta la cele două capete ale comunicaţiei. Există mai multe metode de generare a cheii, alegându-se drept criteriu fie polarizarea fotonilor, fie momentul precis al ajungerii lor la destinaţie.

Cercetări anterioare în acest domeniu s-au concentrat pe legăturile punct-la-punct şi nu au avut ca obiect implementarea acestei metode într-o întreagă reţea de calculatoare. Legăturile punct-la-punct nu acoperă destule scenarii de comunicare, din cauza unor limitări în ceea ce priveşte viteza de generare a cheilor cuantice sau în ceea ce priveşte distanţa maximă impusă între emiţător şi receptor.  

Utilizarea criptării cuantice în lumea reală a debutat cu ocazia alegerilor din Elveţia, de anul trecut, metoda fiind implementată cu succes pentru sistemul electronic de vot.

APROAPE PERFECTĂ

Există însă şi rezultate care au găsit deja breşa în criptografia cuantică.

O echipă de cercetători suedezi de la Universitatea Linkoping a găsit o vulnerabilitate în această metodă, contrazicând teza potrivit căreia aceasta ar garanta 100% siguranţa comunicării electronice. Suedezii au demonstrat că există, teoretic, o posibilitate ca o persoană neautorizată să extragă cheia de criptare fără să fie detectată. Îngrijorarea cercetătorilor vizează procesul de autentificare, cel care are grijă să verifice că mesajul primit este acelaşi cu cel transmis iniţial. În această etapă, cercetătorii au descoperit că sistemul nu funcţionează aşa cum ar trebui şi că "securitatea actualei tehnologii nu este suficientă". Soluţia propusă presupune un schimb suplimentar de informaţii între emiţător şi destinatar, schimb realizat pe canalul clasic de comunicare.

200 de kilometri
Atât măsoară prima reţea comercială cu tehnologii de criptografie prin metode cuantice

×
Subiecte în articol: IT cuantice