Premierul Tăriceanu a semnat eliberarea lui Dan Georgescu din funcţia de preşedinte al ANRCTI iar decizia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale au precizat că ar fi vorba de nemulţumiri faţă de activitatea arbitrului telecom.
Premierul Tăriceanu a semnat eliberarea lui Dan Georgescu din funcţia de preşedinte al ANRCTI iar decizia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale au precizat că ar fi vorba de nemulţumiri faţă de activitatea arbitrului telecom. Cert este faptul că pentru Georgescu "motivele evocate în decizie sunt nefondate”. În cursul serii, presedintele ANRCTI a trimis presei un comunicat:
"Nu am avut nicio discuţie cu Primul-ministru pentru a înţelege nemulţumirile sale privind activitatea mea, dar am convingerea că dinamica pieţei de comunicaţii electronice din România, precum şi aprecierile pozitive repetate ale Comisiei Europene privind activitatea ANRCTI vorbesc de la sine despre cei patru ani în care am condus arbitrul telecomunicaţiilor din România”.
ANRCTI a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii, reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei. La acea dată, fostul preşedinte al ANRC, Ion Smeeianu, obţinuse în justiţie dreptul de a reveni la conducerea instituţiei, prin decizia Înaltei CurţI de Casaţie. După alegerile din noiembrie 2004, premierul Tăriceanu l-a înlocuit pe Smeeianu cu Georgescu la conducerea ANRC.
Conflicte cu operatorii
Politicile de reglementare de pe piaţa telecom (în special reducerea tarifelor de interconectare, fix/mobil) au dus la o serie de conflicte între ANRCTI şi marii jucători de piaţă, ajungîndu-se şi la tribunal. Ultimul scandal de pe piaţa telecom a fost produs tot de atribuirea unor licenţe, respectiv licitaţia pentru 410 - 415/420 - 425 MHz. Pe de-o parte, Orange, Vodafone, Telemobil şi RCS & RDS au atacat în contencios administrativ şi fiscal actul normativ care reglementează acordarea acestei licenţe. Cei patru operatori cotestă actul şi din cauza cuantumului licenţei, considerat discriminatoriu şi neproporţional cu celelalte taxe de licenţă de comunicaţii mobile achitate pînă în prezent. Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a atenţionat ANRCTI în legătură cu condiţiile aceastei licitaţii, obiecţiile istituţiei scoţînd din cursa pentru licenţe Saudi Oger, Romtelecom si NetPoint, (detinut de RCS-RDS).
Umbra Deputaţilor
În toamna lui 2006, presedintele Băsescu a Parlamentului, pentru reexaminare, Legea de aprobare a OUG 134/2006 privind înfiinţarea ANRCTI, susţinând că procedura de adoptare a legii a fost neconstituţională. Intenţia era de a se evita un control exclusiv al Camerei Deputăţilor asupra ANRCTI. "Fără a contesta dreptul Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, de a decide cui subordonează o autoritate publică, preşedintele României consideră că, «pentru a fi respectate principiile constituţionale ale bicameralismului şi controlului parlamentar exercitat de ambele Camere ale Parlamentului, este nevoie ca întreg controlul asupra activităţii ANRCTI să fie exercitat atât de Camera Deputaţilor, cât şi de Senat»", se arăta într-un comunicat al Preşedinţiei.
Ameninţarea Premierului
În 2007, prim-ministrul Tăriceanu l-a ameninţat pe presedintele ANRCTI că îl demite dacă îl va mai minţi. Conform unor surse ministeriale citate de Mediafax, "Tăriceanu considera că, într-o discuţie cu reprezentanţii Romtelecom, la care participase şI fostul misnitru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, presşedintele ANRCTI i-a prezentat informaţii false privind cadrul de reglementare în domeniu, diferite chiar de datele furnizate în aceeaşi întîlnire de ministrul MCTI. Ulterior, premierul i-a cerut lui Nagy să îi transmită şefului ANRCTI că dacă se mai întâmplă o singură dată să îl mintă «în fată», va fi dat afară, conform surselor ministeriale citate de Mediafax.