x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Presedintele vrea Oracle in scoli

Presedintele vrea Oracle in scoli

de Cristian Ionita    |    17 Sep 2005   •   00:00
Presedintele vrea Oracle in scoli

Traian Basescu le-a promis reprezentantilor Oracle ca va scoate limbajul Pascal din programa scolara pentru a introduce programele Oracle. Acest lucru ar insemna defavorizarea unor companii precum IBM sau Microsoft.

Traian Basescu le-a promis reprezentantilor Oracle ca va scoate limbajul Pascal din programa scolara pentru a introduce programele Oracle. Acest lucru ar insemna defavorizarea unor companii precum IBM sau Microsoft.

Programul presedintelui in SUA a inclus o vizita la cartierul general al Oracle, unde a fost intampinat de Safra Katz, presedintele de origine romana al companiei. Basescu le-a declarat ziaristilor prezenti ca a avut curajul sa se angajeze in fata conducerii companiei ca va fi scos din programa de invatamant programul Turbo Pascal si inlocuit cu Oracle. El a povestit ca Turbo Pascal este un program vechi de 25 de ani, pe care fiica sa, care a terminat recent Liceul de Informatica, l-a mai facut in scoala.

"Prezenta mea aici nu a vrut sa fie decat un semnal politic foarte serios ca ne intereseaza dezvoltarea companiei Oracle", a declarat presedintele, precizand ca a fost primul demnitar care a introdus un program Oracle in Romania, la Caile Ferate Romane.

AVANTAJELE. Presedintele a spus chiar ca va sugera ministrului Miclea sa inlocuiasca limbajul de programare Pascal cu programul Oracle. "Din punctul nostru de vedere, este importanta extinderea investitiilor Oracle din doua motive: in primul rand, tinerii care au capabilitati de a lucra in industria de soft vor avea unde sa se manifeste chiar la ei acasa, iar, pe de alta parte, existenta fortei de munca ce are o inalta calificare, programele Oracle nu fac decat sa stimuleze investitiile straine plecand de la premisa ca peste 90% din companiile lumii utilizeaza programele de acest tip in gestionarea manageriala", a explicat Traian Basescu.

Compania americana se va extinde in perioada urmatoare, urmand sa isi construiasca in zona Pipera de langa Bucuresti un nou sediu.

PROBLEME. Inlocuirea unui program informatic cu altul nu pare cine stie ce, insa pentru cei care se pricep, exista cateva probleme. "Este ca si cum ai spune ca inlocuiesti un scaun cu un tablou", ne-a declarat Varujan Pambuccian. Pascal este un limbaj de programare, iar Oracle este o platforma de gestiune a bazelor de date. Pe de alta parte, inlocuirea Pascal este o idee foarte buna, pentru ca este un limbaj de programare care se mai foloseste doar la scoala, fara sa-si mai gaseasca aplicabilitate in industrie. Numai ca acesta ar trebui inlocuit cu un alt limbaj de programare folosit pe scara larga in industrie, precum limbajul de programare "C".

INEGAL. Simplificand lucrurile, limbajul de programare are o aplicabilitate mult mai mare, in timp ce platformele de gestiune a bazelor de date sunt programe specializate, spun expertii in informatica. Nu se pune problema ca studierea platformelor de gestiune a bazelor de date nu le-ar fi utila studentilor la Informatica. Ba dimpotriva. Problema este ca studierea unei singure platforme ar favoriza compania care o detine, in defavoarea altora, incalcand principiul neutralitatii tehnologice. Platforme similare sunt detinute de Microsoft (ce promoveaza SQL) si IBM (care sustine DB2). "Daca ne punem problema sa dezvoltam invatamantul in zona bazelor de date, e bine sa o facem fara sa privilegiem un producator sau altul", ne-a declarat Varujan Pambuccian.

CUM SE FACE. "Este o lipsa acuta de persoane pregatite pentru ceea ce se cere in industria reala. Foarte multe organizatii si-ar dori ca software-ul lor sa fie inclus in programa scolara", ne-au declarat surse din industrie.

De obicei, marile companii software dezvolta programe educationale in parteneriat cu facultatile peste tot in lume, dar programele oferite studentilor sunt facultative.

Astfel de programe dezvolta atat IBM, cat si Microsoft sau Oracle. Romania a fost prima tara din zona centrala si de est a Europei care in anul 1999 a aderat la Initiativa Academica Oracle, ce include la ora actuala 15 facultati cu profil informatic din intreaga tara, iar in 2003 a fost lansat la Bucuresti programul Oracle Academy.

PRIVILEGII
"Daca ne punem problema sa dezvoltam invatamantul in zona bazelor de date, e bine sa o facem fara sa privilegiem un producator sau altul" - Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C de la Camera Deputatilor

STIMULENTE
"Programele Oracle nu fac decat sa stimuleze investitiile straine plecand de la premisa ca peste 90% din companiile lumii utilizeaza programele de acest tip in gestionarea manageriala" - Traian Basescu, presedintele Romaniei
×
Subiecte în articol: IT preşedintele Oracle