x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Primul joint-venture realizat de operatorii mobili din România

Primul joint-venture realizat de operatorii mobili din România

de Alexandru Radescu    |    31 Iul 2013   •   17:37
 Primul joint-venture realizat de operatorii mobili din România
Sursa foto: antene gsm

Recent anunţatul parteneriat Orange-Vodafone pentru partajarea infrastructurii fizice de reţea din România presupune şi formarea unei “entităţi juridice independente”, care să coordoneze implementarea şi managementul acordului, au precizat pentru Jurnalul Naţional oficiali Orange.

Chiar dacă la prima vedere pare a fi vorba de un joint-venture cu capital Orange şi Vodafone, acest acord are totuşi o structură “deschisă”, permiţând şi asocierea altor operatori, inclusiv din punct de vedere tehnic. Mai departe de acest punct, nici Orange, nici Vodafone nu au dorit să ofere acum mai multe informaţii.

Luarea unei asemenea decizii din partea celor doua companii este una naturală ţinând cont de realităţile pieţei locale (operatorii au cifre de afaceri şi profituri în scădere din 2008 încoace), fiind şi încurajată de firmele mamă atât la nivel de declaraţii, dar şi prin măsuri similare pe alte pieţe europene.

Dar de ce înseamnă concret această “partajare a infrastructurii de retea”?

Operatorii vor partaja infrastructura fizica de retea, anume site-urile, precum si reteaua de acces si transport radio. Spectrul si reteaua de comutatie vor ramane distincte si independente. Partajarea site-urilor va duce la eliminarea duplicarii infrastructurii de retea, cu beneficii importante asupra mediului inconjurator”, ne-au declarat oficiali Vodafone.

Referitor la noua companie formată, aceasta va fi sub o strictă “monitorizare” atât din partea Consiliului Concurenţei, dar şi din partea arbitrului telecom (ANCOM).

“Noua entitate va asigura neutralitatea schimbului de informatii  de la un operator la altul, conform cu legislatia si reglementarile in vigoare”, au precizat oficialii Vodafone România.

Conform unui document comun din partea celor doi operatori, “beneficiile rezultate în urma acestui acord vor permite celor două părţi să investească în extinderea acoperirii 4G, precum şi în acoperirea zonelor “albe” din localităţile rurale. În acelasi timp, utilizatorii celor doua companii se vor putea bucura de implementarea mai rapidă a celor mai avansate tehnologii, cum este 4G, recent lansată în ţara noastră.”

 

 

 

 

×