x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Radiaţiile GSM, sub lupa Parlamentului European

Radiaţiile GSM, sub lupa Parlamentului European

de Alexandru Radescu    |    04 Apr 2009   •   00:00

Comisia Parlamentului European pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară solicită o mai bună protecţie a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice, o cercetare susţinută pentru a aborda potenţialele probleme de sănătate, precum şi reconsiderarea limitelor CEM europene (câmpuri electromagnetice).



PE susţine într-un Raport că tehnologia dispozitivelor fără fir (telefoane mobile, Wi-Fi, WiMax-Bluetooth, sau telefoane cu bază fixă DECT) ş emite câmpuri electromagnetice care pot avea efecte adverse asupra sănătăţii umane. Parlamentul European cere de la industria telecom, precum şi de la administratorii infrastructurilor relevante să elaboreze unele prevederi referitoare la distanţa între antene, relee etc. precum şi direcţia antenei emiţătoare faţă de spaţiile rezidenţiale, pentru a oferi garanţii şi a proteja populaţia care locuieşte în apropierea acestor echipamente.

Deputaţii europeni propun ca publicului să-i fie puse la dispoziţie hărţi de prezentare a expunerii la linii de înaltă tensiune, radiofrecvenţe şi microunde, în special cele produse de stâlpii de telecomunicaţii, releele radio şi antenele de telefonie. Aceste informaţii ar trebui, în opinia PE, să fie prezentate pe o pagină de internet pentru a fi consultate uşor de public şi pentru a fi diseminate prin mijloacele de comunicare.

În document se denunţă anumite campanii de comercializare "deosebit de agresive" ale operatorilor de telefonie, cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an şi a altor ocazii speciale, cum ar fi vânzarea telefoanelor mobile destinate exclusiv copiilor sau pachetele cu minute gratuite create pentru adolescenţi.

×
Subiecte în articol: IT