x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Reciclăm, dar din "fotoliu"

Reciclăm, dar din "fotoliu"

de Alexandru Radescu    |    30 Iul 2009   •   00:00
Reciclăm, dar din "fotoliu"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Din când în când, primăriile anunţă urbea că se pregăteşte un nou episod din serialul eco "Marea debarasare". Numai că majoritatea românilor nu cunoaşte legislaţia cu privire la gestionarea deşeurilor electrice, dar nici nu ar renunţa cu uşurinţă la electronicele vechi.



Românii se despart cu greu de electronicele vechi. Nu e tocmai o noutate, ci mai degrabă o continuă stare de fapt. Un sondaj comandat de ECOTIC, organizaţia de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, arată că în 2009 populaţia a renunţat la o parte din produsele mai vechi de cinci ani, fenomen constatat pentru majoritatea tipurilor de produse. Totuşi, ponderea populaţiei care deţine în gospodărie echipamente nefuncţionale este în scădere faţă de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea populaţiei ar renunţa la echipamentele nefuncţionale deţinute dacă ar fi sprijinită în acest sens prin programe de înlocuire corelate cu reduceri de preţ. Conform studiului, peste 90% din respondenţi admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă, însă în continuare nu acţionează în această direcţie. Ei sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi financiare la achiziţia altor produse noi.

CADOURI ŞI STOCARE
În ceea ce priveşte modalităţile de renunţare la produsele electronice uzate, peste o treime din persoanele intervievate l-au dat pe cel înlocuit unei alte persoane, iar peste 30% l-au păstrat în gospodărie.

Deşi, comparativ cu anul trecut, procentul persoanelor care le ţin în gospodărie a scăzut, o mare parte continuă să le stocheze, deoarece nu cunosc foarte bine alternativele.

COMPORTAMENT
Conform datelor oferite de jucătorii de pe piaţă, vânzările de electronice, electrocasnice şi produse IT a scăzut cu 60% în prima parte a anului faţă de 2008. Totuşi, sondajul ECOTIC arată că anul acesta a crescut semnificativ numărul gospodăriilor care deţin cuptoare cu microunde (de la 61% în 2008 la 68,1%), roboţi de bucătărie (de la 45,3% la 51,2%) sau aparate electrice de ras (de la 26,6% la 34,2%). De asemenea, numărul celor care deţin telefoane fixe a scăzut (de la 86% la 78%) şi a crescut pe segmentul telefoniei mobile (de la 93% la 99%).

Produsele aflate în topul achiziţiilor din ultimele 12 luni sunt destinate entertainment-ului: televizor (20,7%), computer (15,5%), celular (13,6%). În ceea ce priveşte zonele de achiziţie, majoritatea cumpără echipamente din magazine de specialitate (64,8%), hypermarketul este opţiunea pentru 32,5%, iar 5% din online, singurul segment de business în creştere.

Majoritatea celor intervievaţi intenţionează să utilizeze echipamentele până când se strică. Sondajul comandat de ECOTIC a fost realizat în luna iulie, cu sprijinul companiei de cercetări de piaţă Daedalus Millward Brown. Cercetarea s-a derulat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane la nivelul oraşelor cu peste 50.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: colectare deşeuri it