x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Reglementare europeană in telecomunicaţii

Reglementare europeană in telecomunicaţii

de Jurnalul National    |    14 Noi 2007   •   00:00

Comisia Europeană a aprobat ieri un proiect de reformă in domeniul telecomunicaţiilor care include infiinţarea unei autorităţi unice de reglementare la nivelul UE, precum şi dreptul autorităţilor de la Bruxelles de a influenţa rezolvarea problemelor de concurenţă la nivel naţional.

Decizie




Comisia Europeană a aprobat ieri un proiect de reformă in domeniul telecomunicaţiilor care include infiinţarea unei autorităţi unice de reglementare la nivelul UE, precum şi dreptul autorităţilor de la Bruxelles de a influenţa rezolvarea problemelor de concurenţă la nivel naţional. "Proiectul a fost aprobat in forma propusă de Comisarul pentru concurenţă, Viviane Reding", a declarat un oficial al Executivului comunitar, citat de Reuters.
  Â

Propunerile permit autorităţilor naţionale de reglementare să impună companiilor cu poziţie dominantă pe piaţă separarea reţelelor de operaţiunile de retail. Totodată, autorităţile de la Bruxelles vor avea dreptul să anuleze deciziile instituţiilor naţionale de profil şi să infiinţeze o autoritate de reglementare la nivel comunitar.
Marile companii de telecomunicaţii, care au avut in trecut statut de monopol, se opun cu fermitate proiectului, la fel ca şi unele state membre, precum Germania şi Spania. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European.
Măsurile propuse de CE au rolul de a creşte concurenţa in domenii precum serviciile de comunicaţii broadband şi să permită crearea unei pieţe unice a telecomunicaţiilor la nivelul UE.
"Operatorii cu poziţii dominante trebuie să se pregătească, pentru că instituţiile de reglementare din Europa vor avea la dispoziţie instrumente de intervenţie", a declarat purtătorul de cuvănt al comisarului pentru Telecomunicaţii, Martin Selmayr.

×
Subiecte în articol: IT