x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Retele de cartier - Razboi de cartier

Retele de cartier - Razboi de cartier

de Anca Scarlat    |    13 Iul 2006   •   00:00
Retele de cartier - Razboi de cartier

Dupa blocurile gri, baietasii retelelor de cartier se saboteaza reciproc

DUPA BLOCURILE GRI, BAIETASII RETELELOR DE CARTIER SE SABOTEAZA RECIPROC
Retelele de cartier au aparut initial ca simple si inofensive conexiuni intre doi sau mai multi utilizatori de internet. Cativa s-au gandit sa uneasca retelele mici, punand bazele unor firme distribuitoare de internet. Preturile au scazut, iar legea concurentei s-a instalat si pe aceasta piata. Afacerea a devenit prospera de cele mai multe ori.

Problemele au aparut cand s-au mai gandit si altii sa intre in acelasi business, iar pe piata nu prea mai e loc. Unii dintre ei nu vor sa renunte. Lupta din rasputeri, la propriu, cu firmele concurente pentru intaietate.

Pentru a afla amanunte despre acest adevarat razboi de cartier, am stat de vorba cu administratorii unor retele de nivel mediu, cu mai putin de 1.500 de utilizatori din Sectorul 6, Bucuresti. Am aflat cateva metode de sabotaj care se practica intre firmele distribuitoare de internet, mai mici sau mai mari. Acestea variaza de la reclamatii la politie si controale trimise pe cap pana la taierea cablurilor si furtul din retea.

TINTA: CLIENTUL

"Avem probleme cam la o saptamana, cel mult doua. E, de exemplu, o firma care lucreaza numai noaptea. Ei sunt «liliecii». M-am trezit intr-o seara pe la opt cu un bloc intreg cazut. Cand am ajuns acolo, baietii dadeau gauri. Trageau cabluri si se gandisera sa le scoata pe ale noastre… Se intampla foarte des, peste tot. In final, din toata lupta asta are de suferit doar utilizatorul", ne spune Dragos, administratorul unei retele din Drumul Taberei. Chiar daca unele firme de acest gen au evoluat in ultimul timp si au luat o serie de masuri pentru a evita astfel de incidente, baietii sunt inventivi si gasesc solutii de sabotare, chiar daca asta inseamna distrugerea cutiilor de protectie pentru cabluri si furtul de echipamente. "Am un prieten la o firma de internet din Militari care mi-a spus ca i s-a trezit un client intr-o dimineata cu laptopul tras spre fereastra. Baietii furasera cutia cu totul si trasesera toate cablurile de la oameni din casa…", mai povesteste el.

Am vorbit si cu cel in cauza, Mihai, directorul tehnic al retelei din Militari, de la care am aflat care sunt cele mai "cool" metode de sabotaj. "Firmele concurente pot lua oricand un cablu care apartine retelei noastre si il pot folosi. Chiar astazi am gasit asa ceva. De obicei, fostii angajati fac asta. Este foarte greu de depistat acest gen de furt care stranguleaza banda de internet. Singura posibilitate este sa mergi din bloc in bloc cu laptopul in brate si sa vezi unde este problema."

Multe dintre furturile din retea si, in general, furturile de internet sunt facute de fostii clienti, care cred ca nu vor mai plati abonamentul. Una dintre modalitatile de furt este obtinerea setarilor TCP/IP ale unor clienti care se afla in aceeasi retea. Prin acele setari poate folosi internetul altui client. Problema mai grava este ca nu pot sa functioneze doua legaturi in acelasi timp. "Atunci cand clientul nostru nu este conectat, «intrusul» poate folosi fara probleme conexiunea. Toate acestea afecteaza direct clientii. Se mai intampla ca si alti clienti sa incerce sa fure setarile, pentru a avea acces la un abonament mai mare. Noi le depistam doar in momentul in care clientul afectat reclama problemele aparute", a adaugat administratorul de retea.
×
Subiecte în articol: cartier