x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget REVIEW. Sony Cyber-shot QX100 – obiectivul foto „teleghidat” de smartphone

REVIEW. Sony Cyber-shot QX100 – obiectivul foto „teleghidat” de smartphone

de Alexandru Radescu    |    28 Noi 2013   •   18:03
 REVIEW. Sony Cyber-shot QX100 – obiectivul foto „teleghidat” de smartphone

La o ediţie IFA-Berlin (cel mai mare târg de electronice) dominată de televizoare 4K, smartphone-uri şi ceasuri „smart”, Sony a venit şi cu nişte gadget-uri „ciudate”. Sau hibrid. Unii le-au numit obiective de smartphone, alţii camere camere foto de smartphone, alţii pur şi simplu „mini-camere foto”. Vorbim despre Sony Cyber-shot QX100 şi QX10. La puţină vreme după lansarea oficială au fost aduse şi în România, preţurile nefiind tocmai atrăgătoare: 2100 lei, respectiv 925 lei.

Ca obiectiv foto destinat colaborării cu un smartphone, dotarea QX100 este una impresionantă: senzor de 20MP, diafragmă F1.8, distanţă focală 28-100mm, un obiectiv Carl Zeiss Vario-Sonnar T. Filmarea este HD, 12MP (1080/30fps), cu zoom optic x3.6 şi buton dedicat pe obiectiv, stabilizator de imagine (Optical SteadyShot). Mai mult, descoperim pe obiectiv inclusiv inelul de focalizare.

Echipamentul vine cu Wi-Fi şi NFC, acestea fiind tehnologiile wireless prin care comunică cu smartphone-ul. De asemenea, mai trebuie descărcată în telefonul mobil aplicaţia PlayMemories Mobile, disponibilă gratuit atât pentru platforma Android, cât şi pentru iOS. Parola conexiunii WiFi se găseşte atât în lăcaşul acumulatorului, cât şi pe cărticica tehnică.

În funcţie de opţiunile de fotografie, se poate alege între montarea obiectivului pe smartphone (lăţime între 54-75mm şi grosime de 13mm) sau separat, în aria de acoperie. Acest lucru facilitează atât realizarea de autoportrete/fotografie de grup, cât şi modul de lucru mai discret. De fapt, cred că această din urmă variantă este marele atu (sic!) al noilor jucării propuse de Sony. Cel puţin în acest moment al existenţei pe piaţă când, desigur, producătorul nipon testează reacţia utilizatorilor.

QX100 nu are memorie internă, dar citeşte carduri de memorie Memory Stick Micro/Micro SD/SDXC (clasa 4 sau superior). Din păcate nu am avut niciun card potrivit, aşa că fotografiile au fost stocate în smartphone. Ocazie cu care am observat că e nevoie de 3-4 secunde pentru „transferul” fotografiei în mobil.

Spuneam şi de faptul că are acumulator: se poate încărca, prin cablu USB, şi la computer (dar durează câteva ore). În pachetul care a venit la teste nu exista încărcător separat aşa că s-ar putea să fie nevoie de extra-achiziţie. Starea acumulatorului este afişată electronic pe obiectiv.

Evident, este impropriu spus „obiectiv de smartphone”. În conlucrarea cu acest gadget, smartphone-ul devine o interfaţă prin care se controlează dotarea foto a obiectivului. Din ecranul tactil al telefonului mobil umbli la setări, urmăreşti subiectul (superbe efecte bokeh!). Din colaborarea smartphone- QX100 se naşte o cameră foto premium, dar la un preţ mult mai mare. 

×