x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Revoluţia Wolfram Alpha

Revoluţia Wolfram Alpha

de Cristian Ionescu    |    23 Mai 2009   •   00:00
Revoluţia Wolfram Alpha
Sursa foto: /Stockexpertcom

Wolfram Alpha (www.wolframalpha.com) este un nou tip de motor de căutare, cu care Stephen Wolfram, un fizician britanic, îşi propune să dea răspunsuri exacte, la obiect, asemenea celor date de un om şi speră să atragă atenţia gigantului Google.



La prima vedere, "Wolfram Alpha" pare a fi o denumire dintr-un manual de fizică sau numele unui dispozitiv pentru cine ştie ce îndeletnicire, dar în realitate este un nou motor de căutare ce ar putea revoluţiona internetul. Să fie rivalul direct pentru Google? Nu. Wolfram nu pare a fi o ameninţare directă pentru Google, nici măcar un concurent. Este un alt tip de produs, mai degrabă pare o facilitate care i-ar prinde bine lui Google, ca valoare adăugată. Cine ştie, dacă Wolfram va merge bine, poate chiar o să-l cumpere, având în vedere recentele achiziţii ale Google.

Noul tip de motor de căutare are la bază aplicaţia Mathemathica, dezvoltată de Wolfram Research, şi va colecta şi prelucra toate datele obiective. Spre deosebire de Google, care oferă link-uri către pagini de internet unde sunt disponibile informaţii similare celor căutate, WA răspunde întrebărilor în cadrul paginii moto­rului putând rezolva până şi probleme complexe de matematică.

De asemenea, răspunsurile pot conţine tabele, grafice sau analize, pornind de la cuvântul căutat. În prezent, motorul conţine peste 10.000 de miliarde de informaţii, peste 50.000 de tipuri de algoritmi şi modele şi capabilităţi lingvistice pentru mai mult de 1.000 de domenii de internet.

Pe termen lung, noul motor are ca scop să facă toate informaţiile calculabile şi accesibile tuturor. "Acum cinci ani, când computerele erau încă tinere, oamenii s-au întrebat dacă pot întreba PC-urile orice, iar acesta va calcula răspunsul. Sunt fericit să spun că am construit cu succes un sistem care furnizează cunoştinţe de la o simplă întrebare, oferind acces la un sistem enorm, cu zeci de mii de mi­liarde de date şi milioane de linii de algoritmi. WA aduce o nouă paradigmă pentru utilizarea computerului şi a reţelei", a declarat la lansare Stephen Wolfram, directorul executiv al companiei Wolfram Research.

Tehnologia a fost introdusă recent pe internet şi urmează, în perioada următoare, să fie reali­zate şi versiuni pentru dezvoltatorii de software, profesionale, care pot fi conectate cu alte forme de conţinut, precum şi pentru aplicaţiile mobile şi alte platforme. Compania Wolfram Alpha este deţinută de furnizorul de aplicaţii informatice Wolfram Research, fondată de Stephen Wolfram.

×
Subiecte în articol: high-tech wolfram