x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Rezultatele Oracle, sub aşteptări

Rezultatele Oracle, sub aşteptări

21 Dec 2011   •   12:48

Grupul american Oracle a raportat pentru trimestrul al doilea al anului financiar, incheiat in noiembrie, rezultate financiare care s-au situat pentru prima data in ultimul deceniu sub asteptarile analistilor de pe Wall Street, in contextul declinului vanzarilor de software si hardware.

Rezultatele slabe, rare la al treilea mare producator de soft din lume, ridica semne de intrebare privind situatia sectorului tehnologic.

Oracle se alatura astfel unei liste tot mai mari de companii din domeniu ale caror rezultate au declansat semnale de alarma despre inrautatirea conditiilor de afaceri. Printre acestea se numara Hewlett-Packard, Dell, Red Hat, Intel, Texas Instruments si NetApp.

Rezultatele au dezamagit pe ansamblu. Oracle a ratat asteptarile atat in privinta profiturilor, cat si a vanzarilor, scrie Reuters.

Oracle a minimalizat impactul pe termen lung al raportarilor sub asteptari, motivand ca acestea se datoreaza verificarilor mai atente derulate de clienti la achizitii. Unii clienti ai Oracle au inceput sa ceara ca achizitiile sa fie aprobate de persoane mai importante din conducere, iar timpul necesar incheierii contractelor a crescut, a declarat presedintele grupului, Safra Catz.

Aceasta situatie a impiedicat producatorul de software sa incheie unele tranzactii in ultimele saptamani din trimestrul incheiat in noiembrie, a spus Catz, adaugand ca Oracle si-a ajustat estimarile privind rezultatele financiare pentru un proces mai lung de aprobare si se asteapta ca raportarile sa fie "semnificativ mai bune" pentru perioada actuala.

Analistii avertizeaza, insa, ca atentia mai ridicata a clientilor la achizitii ar putea fi un semn al unei probleme mai serioase: reducerea cheltuielilor pentru echipamente IT de catre companii.

"Companiile din intreaga lume incetinesc aprobarea proiectelor. Asta se intampla intr-o perioada de declin. Companiile cheltuiesc mai greu", a spus Fred Hickey, editor al buletinului de informatii pentru investitii in IT High-Tech Strategist.

Oracle a raportat un profit, excluzand castiguri exceptionale, de 54 de centi pe actiune, fata de asteptari ale analistilor de 57 de centi, potrivit Reuters. Veniturile pentru servicii de mentenanta ale produselor software vandute au scazut, pentru prima data de la sfarsitul anului 2008, de la peste 4 miliarde de dolari la 3,99 miliarde de dolari.

Vanzarile de software nou au urcat cu 2%, fata de perioada similara a anului trecut, la 2 miliarde de dolari, in timp ce analistii anticipau 2,2 miliarde de dolari, pottivit StreetAccount. De asemenea, pe segmentul hardware, Oracle a inregistrat un declin de 14% al vanzarilor, la 953 milioane de dolari, sub estimarile de 1,06 miliarde de dolari ale StreetAccount.

Profitul net a crescut cu aproape 6% in trimestrul al doilea, de la 2,63 miliarde de dolari anul trecut la 2,78 miliarde de dolari in acest an, se arata in raportul financiar al grupului. Veniturile au urcat usor in intervalul analizat, de la 8,65 miliarde de dolari la 8,81 miliarde de dolari.



×
Subiecte în articol: piata globala it rezultate oracle