x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robot de vanzare

Robot de vanzare

de Cristian Ionita    |    31 Aug 2005   •   00:00
Robot de vanzare

Pentru prima data in istorie, o masina cu aspect umanoid, capabila sa-si recunoasca proprietarii, sa discute cu ei si sa aiba grija de casa va fi scoasa la vanzare. Costa putin peste 11.000 de euro.

In lipsa unor roboti care sa arate cat de cat uman, in ultimele decenii o serie intreaga de masinarii au primit apelativul de "robot": de la cei de bucatarie ori industriali si pana la aspiratoarele-robot capabile sa curete singure firimiturile de pe podea. Intre timp, robotii "adevarati", cei care seamana cu oamenii, discuta cu oamenii si indeplinesc comenzile oamenilor, au evoluat. La inceput, au fost personaje SF, apoi "jucarii" extrem de costisitoare in cele mai avansate laboratoare de cercetare din lume. Acum a venit vremea sa fie asezati frumos in vitrina, in asteptarea viitorilor proprietari. Peste doua saptamani puteti da fuga la magazin sa va alegeti unul. Mitsubishi-Heavy Industries a anuntat oficial lansarea comerciala a primului robot casnic capabil sa comunice cu oamenii.

LA TOKYO. Exista totusi cateva probleme. Daca vreti sa va alegeti modelul din raft, va trebui sa luati avionul pana la Tokyo. Pentru inceput, adica 16 septembrie 2005, vor fi comercializati in trei magazine din acest oras. In caz ca aveti drum pe acolo, cereti un Wakamaru. Aici intervine a doua problema - pretul de raft este de 11.619 euro. In caz ca nu va surade ideea unei plimbari pana in Japonia si vreti sa va numarati printre primii muritori care si-au cumparat un robot autentic, mai mult ca sigur il veti putea comanda pe Internet.

INTELIGENT. In caz ca va mai intrebati pe ce dati banii, Wakamaru poate recunoaste fetele a 10 persoane diferite si stie 10.000 de cuvinte. Are un metru inaltime si cantareste 30 de kilograme. Daca il legati la un telefon mobil, puteti vedea oricand ce se intampla acasa. Printre multe altele, va poate trezi dimineata spunandu-va programul pentru ziua care abia incepe. Daca se intampla sa nu dormiti acasa, va da un telefon.

Asimo (al celor de la Honda), I-Foot (produs de Toyota), Qrio (prezentat de Sony) sunt cel putin la fel de reusiti precum Wakamaru, dar nu sunt de vanzare. Inca.

×
Subiecte în articol: IT