x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboţi de casă, dar şi de front

Roboţi de casă, dar şi de front

de Cristian Ionescu    |    16 Mai 2009   •   00:00
Roboţi de casă, dar şi de front
Sursa foto: /Afp/Mediafax

Roboţii ar putea avea un impact major atunci când este vorba de ajutorul acordat vârstnicilor sau în teatre de război.



Chiar dacă ne-am obişnuit ca inovaţiile în robotică să vină în special din Japonia sau Coreea de Sud, mai găsim noutăţi şi pe la americani sau europeni. Robosoft, de exemplu, este o companie franceză care a dezvoltat Robulab10, un concept de robot proiectat special pentru a urmări şi ajuta o persoană în vârstă la domiciliu.

Acesta vine echipat cu un computer touch-screen, interfaţă vocală şi un soft de navigaţie special dezvoltat de compania SRI International (Silicon Valley). "Piaţa de roboţi casnici, care să ofere asistenţă pentru persoanele în vârstă este una din priorităţile noastre", a declarat şeful Robo-soft, Vincent Dupourque, pentru BBC. Acesta a adăugat că speră să ofere la scară mare implementarea unor astfel de roboţi în următorii trei ani.

Pe acest domeniu, Toyota a anunţat recent că are o întreagă linie de "roboţi asistenţi" şi plănuieşte să o pună în show-room-urile auto până în 2010. Până atunci, potrivit Japanese Robotics Association piaţa globală de roboţi pentru servicii personale va atinge 17 miliarde de dolari.

În Irak, armata americană utilizează roboţii pentru a ajuta la dezamorsarea dispozitivelor explozive improvizate, iar în Afganistan, roboţii controlaţi telefonic sunt folosiţi pentru misiuni de recunoaştere în zone greu accesibile.

"Veţi vedea nave care sosesc în porturi străine şi care folosesc sisteme subacvatice automate, care nu necesită prezenţa oamenilor şi care vor verifica singure porturile respective pentru mine şi alte ameninţări pe timp de razboi", a declarat pentru BBC Vice-amiralul Joseph W. Dyer, preş. Executiv iRobot. Potrivit acestuia, roboţii vor deveni obişnuiţi în misiuni, dar nu ar trebui să fie complet autonomi.


Proiect românesc
Ne-am obişnuit să vedem şi români care participă la competiţii internaţionale de robotică, cu diverse proiecte. Ultimele noutăţi în domeniu vin de la doi liceeni: Dan Andrei Ruse şi Cosmin Gorgovan de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

4888-91699-caseta.jpg

Ei au dezvoltat "Open Hexapod" (foto), un robot cu 23 de motoraşe, şase picioare şi un braţ mobil cu cameră video, coordonate printr-un netbook. Robotul este dotat cu senzori, poate merge sau se poate învârti, în funcţie de ceea ce doreşte programatorul său.

Proiectul elevilor din România are scop didactic şi se doreşte a fi un nou punct de plecare în strategia de programare a roboţilor. Cu acest proiect, Andrei şi Cosmin au participat la ISEF 2009, o competiţie internaţională care se desfăşoară în SUA.

Alexandru Rădescu

×
Subiecte în articol: IT