x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboţi după modelul ursului Koala

Roboţi după modelul ursului Koala

de Mihai Manole    |    17 Noi 2007   •   00:00
Roboţi după modelul ursului Koala
Sursa foto: STR/

Asiaticii lucrează la noi modele de roboţi. Sud-coreenii se concentrează pentru a crea roboţi potriviţi pentru rolul de partener domestic, in timp ce japonezii pun accentul pe capacităţile lor de a invăţa singuri, de a fi căt mai autonomi.


Asiaticii lucrează la noi modele de roboţi. Sud-coreenii se concentrează pentru a crea roboţi potriviţi pentru rolul de partener domestic, in timp ce japonezii pun accentul pe capacităţile lor de a invăţa singuri, de a fi căt mai autonomi.

Cercetătorii sud-coreeni care căutau un model pentru cel mai recent concept de robot "domestic" au ales ursuleţul emblematic al Australiei, koala, pentru acest rol.

Robotul pufos creat de Institutul de Cercetare in Electronică şi Telecomunicaţii poate reacţiona la atingere, la auzul vocii umane şi poate recunoaşte chiar şi chipurile persoanelor din jur. Creatorii săi susţin că acesta este cel mai avansat "animal de casă" robotizat şi deschide calea către construirea de parteneri de viaţă mai prietenoşi, mai deştepţi, din lumea roboţilor.


FÃ...RÃ... PALME. Dacă il baţi, ursul "inţelege" că nu prea il placi. La prima palmă se arată surprins, dar dacă vei continua iţi va da de inţeles că este speriat. Senzorii care detectează atingerea, lumina sau zgomotele sunt ascunşi in blana jucăriei, transmiţănd semnale wireless unui server din apropiere, care poate fi un computer personal. Serverul analizează semnalele şi retransmite corpului robotului instrucţiunile pentru a reacţiona corespunzător. Motivul pentru care a fost ales ursul koala il reprezintă lenea caracteristică a micului animal. In felul acesta utilizatorii nu se vor aştepta la un comportament energic al robotului, comportament care nu ar putea fi redat corespunzător din cauza solicitării la care ar fi supuse motoarele care il acţionează.

Japonezii se concentrează asupra unui alt aspect atunci cănd concep noua generaţie de roboţi. Pentru ei este important ca reprezentanţii acestei generaţii să fie căt mai autonomi. Japonezii de la Institutul Naţional al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor lucrează la un proiect in cadrul căruia se intenţionează crearea unui robot care să fie capabil să inveţe din gesturi şi să funcţioneze autonom. Nu va mai fi astfel nevoie de un om care să il comande.


Roboţii care inţeleg gesturile

O divizie a Institutului Naţional al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Japonia lucrează la un robot cu aceste caracteristici, care măsoară 1 metru şi jumătate şi căntăreşte 85 de kilograme. Scopul este crearea unui sistem de comunicare pe care o maşină să il inţeleagă imediat folosindu-se un limbaj natural, al corpului, precum gesturile măinii. Se creează astfel o metodă de comunicare care transcende diferenţele de limbaj şi permite aproximări ale mesajului care se intenţionează a fi transmis. Noul robot poate repeta aceleaşi gesturi pe care le-a observat, in circumstanţe adecvate. De exemplu ii poate fi indicată o direcţie prin gesturi, şi robotul se va deplasa corespunzător. Şi pentru că este creat de japonezi, unul dintre primele lucruri invăţate a fost semnificaţia plecăciunii tradiţionale, ca formă a unui salut respectuos. Acest fapt demonstrează că robotul şi-a format propriul sistem de invăţare fără să fie programat să facă asta şi fără să utilizeze o tehnică formală de invăţare.

×
Subiecte în articol: IT