x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboţii intră in poliţie

Roboţii intră in poliţie

de Alexandru Radescu    |    07 Iul 2007   •   00:00
Roboţii intră in poliţie

După ce au testat cu succes roboţi in teatre de război, producătorii din domeniu se asociază cu industria de armament pentru a dezvolta poliţistul cu hardware şi cu software.

După ce au testat cu succes roboţi in teatre de război, producătorii din domeniu se asociază cu industria de armament pentru a dezvolta poliţistul cu hardware şi cu software.

Pe lăngă "oculte" interese economice, in războaie se testează cel mai bine noi tipuri de armament. Zonele de conflict din Irak şi Afganistan permit şi utilizarea unor maşinării robotizate. Printre cele mai popularizate exemplare utilizate de armata americană se găsesc dispozitivele dezvoltate de iRobot, companie care produce atăt pentru uz casnic (aspiratoare), căt şi pentru sectoarele industrial şi guvernamental. In Irak şi in Afganistan, trupele americane folosesc modele PackBot: Scout (18 kg), Explorer (22 kg) sau EOD (24 kg).

Maşinăriile autonome explorează zone de conflict şi trimit informaţiile către trupă. Au senzori de mişcare şi de temperatură, camere de filmat, sisteme de comunicaţie radio, acumulatori. Pot detecta şi explozibili şi, graţie şenilelor, se pot deplasa pe teren accidentat. După succesul misiunilor militare, americanii s-au găndit să folosească roboţi şi pentru trupele de poliţie.

Cu electroşocuri. Recent, cei de la iRobot au anunţat un parteneriat cu producătorul de arme neletale Taser, pentru a dezvolta roboţi pentru forţele de poliţie din lumea intreagă. Primele modele vor fi de dimensiuni mici, nu mai mari de 1 metru, şi vor avea in dotare arme cu electroşocuri. De fapt, este vorba despre o "prelucrare" a pistolului Taser X26. Cu această armă poate fi imobilizată o personă, prin electroşocuri, fiind afectaţi muşchii scheletici. Descărcarea produce paralizarea agresorului in mai puţin de o secundă.

×
Subiecte în articol: high-tech