x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboţii, mai atenţi cu valorile umane

Roboţii, mai atenţi cu valorile umane

de Mihai Manole    |    05 Apr 2008   •   00:00
Roboţii, mai atenţi cu valorile umane
Sursa foto: AFP/

Specialiştii în interacţiunea dintre om şi calculator recunosc nevoia unei mai mari concentrări asupra modului în care evoluţia tehnologică poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor.

Specialiştii în interacţiunea dintre om şi calculator recunosc nevoia unei mai mari concentrări asupra modului în care evoluţia tehnologică poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor.

 

Specialiştii în IT analizează felul în care dezvoltarea tehnologiei poate pune mai bine în valoare umane în următorii 12 ani. Concluziile lor sunt prezentate în cadrul unui raport care detaliază rezultatele unei conferinţe organizate de Microsoft, eveniment la care au participat peste 45 de specialişti în interacţiunea dintre om şi compu­ter. Raportul explorează noile tehnologii şi examinează potenţialul lor impact asupra comportamentului uman, purtând titlul “Fiind Uman: interacţiunea om-computer în anul 2020”. Până în anul 2020, computerele vor putea să anticipeze ce vor oamenii de la ele, lucru care va solicita crearea unor noi reguli în privinţa relaţionării dintre noi şi maşini. Graniţele dintre computere şi oameni vor deveni tot mai neclare în următorii ani, pe măsură ce electronicele încep să fie încorporate în tot felul de obiecte, îmbrăcăminte şi chiar în corpul uman.

Interacţiunea dintre oameni şi calculatoare nu va mai fi mediată de tradiţionalele tastaturi sau mouse-uri, ele urmând să fie înlocuite cu dispozitive şi interfeţe mult mai intuitive, de tipul touchscreen-urilor, a suprafeţelor care recunosc amprentele sau a sistemelor de recunoaştere a vocii. Nici hârtia nu va scăpa evoluţiei tehnologice, devenind, cum altfel, digitală. Vor apărea în felul acesta revistele care se updatează în timp real.

În acelaşi timp, raportul compară folosirea pe scară largă a calculatorului aritmetic, care a fost făcut responsabil pentru scăderea abilităţilor de calcul ale oamenilor, cu ceea ce s-ar putea întâmpla în condiţiile în care computerele devin din ce în ce mai inteligente şi preiau tot mai multe dintre respon­sa­bilităţile noastre.

 

TEHNOLOGII. Cu ocazia lansării raportului, unii dintre autorii lui au prezentat o serie de tehnologii care ar putea readuce omul în ecuaţia evoluţiei tehnolo­gice. Un exemplu în acest sens este un dispozitiv de la Microsoft, Epigraph, care permite celor dragi să îşi facă simţită prezenţa acasă chiar şi când sunt plecaţi. Epigraph este plasat undeva în centrul locuinţei, pentru ca toată lumea să îl poată vedea, şi este conectat la internet şi la o reţea de telefonie, astfel încât să poată primi mesaje pe orice canal. Ecranul său este împărţit în mai multe zone, fiecare revenind unui membru al familiei, care o poate folosi pentru a trimite mesaje de orice fel. Tot pentru familii este conceput şi Whereabouts Clock (Ceasul “Unde eşti”), un display pe care sunt afişate informaţii despre locul în care se află, la un moment dat, membrii unei familii, folosind date furnizate de telefonul mobil. Dispozitivul permite predefinirea unor zone, de tipul “acasă”, “la şcoală”, “la serviciu”, utilizatorii având posibi­litatea să trimită şi informaţii suplimentare legate de locaţia lor, care să fie afişată pe Whereabouts Clock. 

 

ANTENE DE APARTAMENT. Proiecte care vizau realizarea unei case inteligente, dotate cu aplicaţii care să valorifice cele mai noi tehnologii, există încă din 1970. Cea mai nouă aplicaţie high-tech pentru gospodăriile utilizatorilor sunt “antenele de apartament”, mici cutii care oferă aco­pe­ri­re pentru telefoanele mobile în lo­cuinţe. Verizon Wireless a în­cheiat un acord de colaborare cu Sprint Nextel pentru comercializarea acestui tip de dispozitive care abordează problema lipsei semnalului la telefonul mobil în casă. Astfel de aparate, care arată precum routerele WI-Fi, sunt deja de vânzare în câteva oraşe americane, chiar dacă există şi sceptici care spun că această tehnologie are o problemă cauzată de interferenţe.

 

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT