Cercetatorii japonezi au creat un robot capabil sa identifice cateva zeci de soiuri de vin. Foloseste un spectrometru cu infrarosu pentru a determina compozitia chimica a alimentelor.
Partea cea mai frumoasa este ca robotelul "gusta" de la distanta. Adica nu e nevoie sa-i desfaci o sticla cu vin ca sa-si dea seama ce soi este si in ce an a fost facut. La capatul bratului drept, specialistul in vinuri de soi are un senzor. Atunci cand obiectele sunt plasate in fata lui, emite o raza in infrarosu. Reflexia este analizata si, in foarte scurt timp, este determinata compozitia chimica. COMPOZITIE CHIMICA. Orice aliment are o amprenta unica. Robotul foloseste aceste date pentru a identifica alimentul pe loc, a explicat directorul NEC System Technology Research Laboratory. Atunci cand isi da seama ca i-a fost pusa in fata o sticla cu vin vorbeste. Spune marca, adauga cateva comentarii despre gust si recomanda mancaruri care ar merge bine cu vinul respectiv. Poate fi programat sa recunoasca vinurile care-i plac stapanului si-i poate recomanda soiuri asemanatoare pe care sa le incerce. Pentru ca afla compozitia chimica, isi poate avertiza stapanul daca meniul nu-i face bine la sanatate, in caz ca descopera prea multa sare ori grasimi.Citește pe Antena3.ro