x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, noua ţintă pentru viruşii bancari

România, noua ţintă pentru viruşii bancari

de Alexandru Radescu    |    25 Iul 2013   •   18:19
 România, noua ţintă pentru viruşii bancari
Sursa foto: securitate informatica

La unison, operatorii telecom anunţă rezultate excelente în ceea ce priveste utilizatorii de smartphone-uri iar retailul nostru confirmă şi vânzările bune de tablete. Evident, popularitate acestor terminale mobile nu putea scăpa antenţiei cyber-infractorilor, platforma software preferată fiind Android, sistem de operare dezvoltat de Google. Iar România se află în top III mondial al ţărilor vizate de viruşii bancari, pe un nedorit “podium” cu China şi Germania.

O nouă alertă de securitate informartică arată cum viruşii bancari de Android pretind a fi actualizări ale certificatelor digitale si păcălesc astfel utilizatorii să îi descarce şi să îi instaleze. Dacă Zeus este vedeta viruşilor bancari pentru PC-uri, ZitMo este corespondentul acestuia pe Android şi este la fel de periculos. Acesta primeşte comenzi de la un server de comandă si control către care poate trimite toate SMS-urile pe care le primeste utilizatorul pe mobil. În acest fel, hackerii pot intercepta numărul de autentificare al tranzacţiilor (mTAN) imediat ce utilizatorii le iniţiază. Acţionând prin intermediul unui PC infectat cu Zeus si al unui terminal mobil de pe care ZitMo interceptează SMS-urile, atacatorii câştiga controlul complet asupra tranzacţiilor bancare online ale unei persoane. Cele mai multe raportări ale lui ZitMo, în primul semestru al acestui an, vin din China si mai bine de 5% dintre detecţii din România, potrivit unui raport Bitdefender Romania.

Viruşi de răscumpărare

Conform aceluiaşi raport de securitate, un nou tip de malware de Android, detectat in Asia, are acelasi comportament precum virusii de PC de tip “ransomware”. Deghizat în soluţie antivirus, acest tip de virus păcăleşte utilizatorii să îl descarce, blochează terminalul şi apoi solicita bani pentru a-l debloca.

Familia de virusi Android.FakeAV se regăseşte mai frecvent în ţările unde utilizatorii descarcă aplicaţii din magazine neoficiale, fiind tentaţi cu promisiunea unei soluţii antivirus eficiente. În clasamentul cu răspândirea acestui malware, România se află pe poziţia a IX, între Sudan şi Siria.

“Pe fondul unei slabe reglementări a folosirii terminalelor personale la birou si a accesului acestora la datele companiei, atacatorii ar putea exploata vulnerabilităţile de Android şi neştiinţa angajaţilor pentru a obţine accesul la sistemele companiei. Astfel, soluţiile de securitate pentru Android nu mai sunt opţionale, ci obligatorii în contextul acestor noi tipuri de atacuri’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.


 


 


 

×