x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Românii, cei mai slab dotaţi. Cu smartphone şi tablete

Românii, cei mai slab dotaţi. Cu smartphone şi tablete

de Alexandru Radescu    |    11 Dec 2012   •   18:02
Românii, cei mai slab dotaţi. Cu smartphone şi tablete
Sursa foto: Thinkstock
Când vine vorba de echiparea angajaţilor cu terminale mobile, România este din nou în coada clasamentului european.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa companiilor care îşi dotează angajaţii cu dispozitive mobile cu acces la internet, precum tablete, smartphone-uri şi laptopuri, procentajul de numai 22%, în timp ce media înregistrată la nivelul UE este de 48%, conform raportului Eurostat. Procentajul companiilor care pun la dispoziţia a cel puţin o parte din angajaţi tablete, smartphone-uri şi alte astfel de dispozitive variază puternic în UE, de la 22% în România, 27% în Grecia şi 31% în Bulgaria la 78% în Finlanda, 65% în Danemarca, urmată de 63% în Cehia şi Suedia.

România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. România se află pe penultima poziţie, înaintea Greciei (56%), şi după Bulgaria (67%). Maximele sunt înregistrate în Finlanda (99%), urmată de Austria (97%). Situaţia se înrăutăţeşte în privinţa IMM-urilor. Astfel, doar 28% din firmele medii din România au oferit angajaţilor astfel de echipamente, nivel minim în UE, unde media este de 71%.  Firmele mici din România stau cel mai rău, numai o cincime considerând necesar să-şi doteze angajaţii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. Dintre companiile din România care pun la dispoziţia angajaţilor dispozitive mobile, în 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei şi pentru accesarea de informaţii publice online, în timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicaţii dedicate de business, se mai arată în raportul Eurostat, citat de Mediafax.

Mobili şi cu 06..
Pe de altă parte, ANCOM a publicat ieri spre consultare publică un proiect de decizie privind unele modificări în domeniul de numeroţie. Astfel, s-a propus ca domeniul de numerotaţie 0Z=06 să fie utilizat pentru servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile ca urmare a gradului ridicat de utilizare a numerotaţiei din domeniul 0Z=07 şi a dezvoltării serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile.

Numărul de SIM-uri active, în scădere
Statistica Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii arată o scădere de 3 procente a numărului de utilizatori activi de telefonie mobilă, la jumătatea anului, şi de aproximativ 4% faţă de 30 iunie 2011, ajungând la 22,7 milioane. În decursul a 6 luni, numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,6%, în timp ce numărul utilizatorilor pe bază de abonament a scăzut cu 0,7%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la jumătatea anului 2012 era de 119,2 la suta de locuitori. Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, depăşind pragul de 30 miliarde minute, cu 7,6% mai mult decât în primul semestru al anului 2011. Potrivit ANCOM, utilizatorii de cartele preplătite continuă să efectueze cea mai mare parte a traficului – 56% din traficul total.

×
Subiecte în articol: smartphone