România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa companiilor care îşi dotează angajaţii cu dispozitive mobile cu acces la internet, precum tablete, smartphone-uri şi laptopuri, procentajul de numai 22%, în timp ce media înregistrată la nivelul UE este de 48%, conform raportului Eurostat. Procentajul companiilor care pun la dispoziţia a cel puţin o parte din angajaţi tablete, smartphone-uri şi alte astfel de dispozitive variază puternic în UE, de la 22% în România, 27% în Grecia şi 31% în Bulgaria la 78% în Finlanda, 65% în Danemarca, urmată de 63% în Cehia şi Suedia.
România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. România se află pe penultima poziţie, înaintea Greciei (56%), şi după Bulgaria (67%). Maximele sunt înregistrate în Finlanda (99%), urmată de Austria (97%). Situaţia se înrăutăţeşte în privinţa IMM-urilor. Astfel, doar 28% din firmele medii din România au oferit angajaţilor astfel de echipamente, nivel minim în UE, unde media este de 71%. Firmele mici din România stau cel mai rău, numai o cincime considerând necesar să-şi doteze angajaţii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. Dintre companiile din România care pun la dispoziţia angajaţilor dispozitive mobile, în 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei şi pentru accesarea de informaţii publice online, în timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicaţii dedicate de business, se mai arată în raportul Eurostat, citat de Mediafax.
Mobili şi cu 06..
Pe de altă parte, ANCOM a publicat ieri spre consultare publică un proiect de decizie privind unele modificări în domeniul de numeroţie. Astfel, s-a propus ca domeniul de numerotaţie 0Z=06 să fie utilizat pentru servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile ca urmare a gradului ridicat de utilizare a numerotaţiei din domeniul 0Z=07 şi a dezvoltării serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile.
Numărul de SIM-uri active, în scădere
Statistica Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii arată o scădere de 3 procente a numărului de utilizatori activi de telefonie mobilă, la jumătatea anului, şi de aproximativ 4% faţă de 30 iunie 2011, ajungând la 22,7 milioane. În decursul a 6 luni, numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,6%, în timp ce numărul utilizatorilor pe bază de abonament a scăzut cu 0,7%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la jumătatea anului 2012 era de 119,2 la suta de locuitori. Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, depăşind pragul de 30 miliarde minute, cu 7,6% mai mult decât în primul semestru al anului 2011. Potrivit ANCOM, utilizatorii de cartele preplătite continuă să efectueze cea mai mare parte a traficului – 56% din traficul total.
Citește pe Antena3.ro