Un portal frantuzesc a publicat recent povestile catorva europeni ramasi si fara bani si fara marfurile pe care incercau sa le cumpere pe Internet. Ulterior au aflat ca in spatele tranzactiilor frauduloase se afla un grup de "smecheri" romani ramasi nedescoperiti.
Sub titlul "Romania si noii sai vampiri", site-ul frantuzesc http://aide-moi.net relateaza ispravile unor romanasi descurcareti care au bagat spaima in utilizatorii sistemului de licitatii electronice eBay. "Un grup misterios de derbedei din Valcea este suspectat ca a facut sa creasca numarul escrocheriilor pe Internet in toata Europa. In cateva luni, numarul plangerilor venite din partea utilizatorilor eBay (un site de vanzari on line foarte popular) a crescut vertiginos", scrie autorul articolului. Potrivit presei valcene, politia a efectuat cateva raiduri la inceputul acestui an prin cafenelele-internet din judet, dar teparii nu au picat in plasa.
La agatat
Schema e simpla, dar foarte eficienta: baietii scot la vanzare pe Internet diferite marfuri electronice de ultima generatie la preturi- bomba. Imediat dupa afisarea "agatatorului" anunt, apare un cumparator. Acesta este convins sa trimita banii pe marfa, apoi este lasat cu ochii in soare.
Potrivit anchetatorilor francezi, "se pare ca este vorba de o retea foarte bine organizata, care foloseste mai multi intermediari. Banii sunt trimisi pe numele cuiva, dar sunt ridicati de altcinevaâ¦"
Urmarind cateva vanzari suspecte pe eBay, cei de al Aide-moi.net au reusit chiar sa stea de vorba telefonic cu un personaj care se dadea drept spaniol aflat in vizita de afaceri in Romania. Evident, "afaceristul" a raspuns la un numar cu prefix romanesc, dar nu stia o boaba spaniola.
Grup de initiativa
Enervati, europenii ramasi si fara bani si fara electronicele mult visate au format grupuri de initiativa care lupta impotriva escrocilor romani. Webarnaques (in traducere libera derbedei pe Internet) este una dintre organizatiile care si-au propus sa rada teparii de pe fata Internet-ului. "Numaram 12 victime si am pierdut 17.000 de euro pana acum", a explicat fondatorul grupului, Damien Bierlaire.
Suspecti
Membrii grupului sau si-au facut o profesiune de credinta din cautarea anunturilor suspecte pe Internet. Obiectivul lor este sa-i descurajeze pe tepari punandu-le tot felul de intrebari despre produse, conditii de livrare, garantii etc. In felul acesta, ii scapa pe altii de teapa si descopera noi modalitati de actiune a infractorilor virtuali.
PC-urile fantoma
Francezul Laurent Prats are 24 de ani si povesteste cum a fost pacalit: "Vream sa cumpar doua computere portabile (laptop) de la o societate spaniola care le vindea pe amandoua pe eBay contra sumei de 1.900 de euro. Totul parea veridic: adresa postala a vanzatorului, plus site-ul spaniol de garantii pe care mi l-a recomandat pentru a securiza tranzactia". Convins ca face o afacere excelenta, francezul a transferat banii vanzatorului, dar nu a mai primit computerele. Ulterior a verificat IP-ul vanzatorului (numarul de identificare pe web). Era din Romania.
Diagonala de 1,52 metri
"Un monitor cu plasma cu diagonala de 152 de centimetri pentru 2.500 de euro. Suna tentant!", se confeseaza sotii Gourgeon. "Imediat ce am vazut ca este de vanzare pe eBay, ne-am hotarat sa-l contactam pe vanzator. A cerut sa-i trimitem banii prin Western Union asociatului sau din Luxemburg, iar noi am acceptat dupa ce am primit un email din partea eBay care spunea ca putem face tranzactia fara a ne teme ca vom fi pacaliti. Abia dupa ce am trimis banii ne-am dat seama ca email-ul era un fals. Evident, nu am primit monitorul. Ulterior am aflat ca vanzatorul locuia de fapt in Egipt.