x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Simţi ce se întâmplă dincolo de ecran

Simţi ce se întâmplă dincolo de ecran

de Mihai Manole    |    29 Mar 2008   •   00:00
Simţi ce se întâmplă dincolo de ecran
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Computerele şi telefoanele încep să ne transmită informaţii pe calea simţului tactil, dezvoltarea interfeţelor haptice făcând posibilă trecerea într-un nou stadiu al interacţiunii omului cu tehnologia.

Computerele şi telefoanele încep să ne transmită informaţii pe calea simţului tactil, dezvoltarea interfeţelor haptice făcând posibilă trecerea într-un nou stadiu al interacţiunii omului cu tehnologia.

 

Unul din neajunsurile importante pe care un calculator îl prezintă în inte­rac­ţiunea cu utilizatorii e ace­la al imposibilităţii oferirii unui feedback tactil. Absenţa acestui tip de interacţiune este una dintre componentele ce întreţin graniţa dintre lumea virtuală şi cea reală. Tehnologia haptică este cea care se ocupă de această problemă, prin intermediul diferitelor interfeţe care să creeze veriga lipsă, a simţului tactil, între utilizator şi lumea virtuală.

Cercetătorii Universităţii Carne­gie Mellon au dezvoltat o interfaţă ce le permite utilizatorilor să simtă textura obiectelor tridimensionale computerizate pe care le manipulează. Este vorba despre un controller ce, spre deosebire de dispozitivele din categoria sa, care folosesc metode mecanice pentru a stimula simţul tactil, se bazează pe levitaţia magnetică.

 

CONCEPT. În centrul inter­fe­ţei haptice magnetice, care nu are ne­voie de mănuşi speciale sau instrumente robotice pentru a fi utilizată, se află un dispozitiv de formă sferică, numit flotor (obiect plutitor). În acesta este încorporată o re­ţea de fire electrice traversate de curent electric. Interacţiunea acestora cu o serie de magneţi puter­nici situaţi sub bilă o fac să leviteze. De acest flotor este ataşat controllerul efectiv. Utilizatorul va manevra acest controller precum un mouse, dar în trei dimensiuni. Senzori optici detectează poziţia flotorului şi, în acest fel, a obiectului virtual manipulat. Dacă obiectul întâlneşte alte obiecte sau suprafeţe virtuale, flotorul primeşte semnalele corespunzătoare care permit un feedback haptic către utilizator care poate resimţi astfel rezistenţă, contactul.

Şase copii ale acestui dispozitiv au fost distribuite centrelor de cer­cetare a tehnologiei haptice din Sta­tele Unite şi Canada.

 

PENTRU TELEFOANE. Nu doar computerele sunt dotate cu interfeţe haptice. Şi telefoanele încep să utilizeze această tehnologie. Mo­dele cu ecran sensibil, gen iPhone, prezintă dezavantajul că favorizează greşelile de tipărire, din cauza lipsei feedback-ului tactil pe care îl oferă o tastatură. Pentru a îndepărta acest neajuns, compania Immersion a conceput un program, Vibe Tonz, care adaptează tehnologia ce face ca telefonul să vibreze pentru simularea unei tastaturi. Mai precis, diferite intensităţi şi durate ale vibraţiilor anunţă utilizatorul dacă a apăsat o tastă pe touchscreen sau dacă şi-a mişcat degetul de pe una pe alta.

S-a demonstrat că, aplicând acest sistem, utilizatorii sunt mult mai precişi în întrebuinţarea butoanelor telefonului.

Cel mai recent model de telefon care prezintă caracteristici haptice este Anycall Haptic, de la Samsung, lansat în Coreea de Sud. Telefonul cu un ecran de 3,2 inci şi cameră de 2 megapixeli, are în total 22 de feluri de vibraţii, transmiţând informaţii tactile în momentul în care îi sunt accesate diferite funcţii.


mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT