Europa riscă să rămână mult în urmă în materie de viteză de acces la internet. Zona nord-americană şi cea asiatică fac progrese semnificative în domeniul conexiunilor prin fibră optică, în timp ce statele europene de-abia se văd pe această hartă.
Restanţi la viteza netului
Europa riscă să rămână mult în urmă în materie de viteză de acces la internet. Zona nord-americană şi cea asiatică fac progrese semnificative în domeniul conexiunilor prin fibră optică, în timp ce statele europene de-abia se văd pe această hartă. Dacă Europa se obişnuise cu statutul de lider al lărgimii de bandă în materie de conexiuni la internet, în noua generaţie digitală se pare că va fi detronată, potrivit unor analize recente ale companiei Point Topic. La sfârşitul anului 2006 existau în lume circa 30 de milioane de abonamente prin fibră optică, ceea ce înseamnă o creştere de 54,8% pe an. Numărul acestui tip de conexiuni a crescut în Coreea de Sud cu 2 milioane, iar în Statele Unite cu 150%. China este cea care deţine mai mult de o treime din conexiunile prin fibră optică din lume. În acest timp, Europa a reuşit să atragă numai jumătate din numărul noilor legături prin fibră optică înregistrate în SUA, din care mai mult de trei sferturi aparţin Rusiei. DISTANŢA. Decalajul din topul primelor zece state în materie de broadband este din ce în ce mai mare. În timp ce Franţa, Germania, şi Marea Britanie nu îşi fac simţită prezenţa în domeniul fibrei optice, în China, Japonia şi Coreea de Sud, vitezele de acces de până la 100 Mbps sunt din ce în ce mai comune. Deşi conexiunile FTTx au o cotă de piaţă redusă, de numai 10,7%, faţă de DSL (65,7%) sau cablu (22,3%), creşterea trimestrială înregistrată de această opţiune este de 10% din 2005 încoace. Unul din vectorii care susţin această creştere este reprezentat de popularitatea şi de cererea ridicată pentru servicii cu valoare adăugată, cum ar fi IPTV. Dacă în America de Nord şi în regiunea Asia Pacific rata de creştere este mult peste medie, 18,8%, respectiv 14,5% în ultimul semestru al anului trecut, Europa se menţine sub media de 10%. Operatorii europeni au anunţat o serie de planuri de investiţie destinate upgradării reţelelor.
DE ZECE ORI MAI PUŢINE
|
În România, conform
ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, existau, la mijlocul anului 2006, 252 de furnizori de servicii de acces la internet prin fibră optică. Numărul conexiunilor prin intermediul acestei tehnologii era în aceeaşi perioadă de 41.914. Rata de creştere a acestui tip de conexiune este însă foarte încurajatoare, de peste 123% în numai şase luni. La mijlocul anului trecut, fibra optică reprezenta o opţiune pentru mai puţin de 1,7% din totalul conexiunilor existente în ţara noastră, faţă de media mondială de 10,7%. Raportată la categoria "internet în bandă largă", fibra optică este responsabilă pentru 3,4% din totalul conexiunilor.
|
Citește pe Antena3.ro