x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Stick-ul USB ca bilet de autobuz

Stick-ul USB ca bilet de autobuz

14 Feb 2010   •   00:00

Oraşul francez Montpellier implementează un sistem electronic de plată a călătoriilor printr-un stick USB, reîncărcabil pe internet.
Odată urcat în autobuz sau în tramvai, călătorul trebuie să treacă dispozitivul prin faşa unui echipament de "citire" care validează biletul. "Stickul este echipat cu o componentă care îi permite să comunice radio, fără contact direct", a explicat Frédéric Linossier, directorul departamentului tehnologic al companiei Transdev, unul dintre iniţiatorii proiectului, citat de AFP.
Specialiştii din Montpellier se gândesc deja la noi aplicaţii posibile, precum plata accesului la piscină sau diverse aplicaţii în procesul de învăţământ. "Am putea descărca pe un stick USB toate manualele unui elev, în format electronic", spun ei.
"Portofelul electronic" francez Moneo este testat şi el pe suport USB în oraşele franceze Bordeaux şi Toulon.
În 2009, s-au vândut 11,4 milioane stickuri USB în Franţa, încasările obţinute de pe urma lor fiind de 164,6 milioane de euro, potrivit Institutului GFK. Pe plan mondial, s-au vândut 1,07 miliarde de astfel de dispozitive, potrivit companiei de cercetare de piaţă Gartner.

 


×
Subiecte în articol: redactie