x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Stii ce descarci de pe Internet?

Stii ce descarci de pe Internet?

24 Sep 2004   •   00:00

Descarcarea de fisiere de pe Internet se poate dovedi o "indeletnicire" destul de riscanta, mai ales pentru utilizatorii mai putin experimentati. Asta pentru ca virusii se pot deghiza in aplicatii, fisiere video sau audio, imagini, fisiere text si asa mai departe.

CRISTIAN IONITA

Atunci cand descarcati un referat sau o fotografie de pe un site necunoscut va puteti trezi ca, de fapt, deschideti larg poarta unui mic vierme. Pentru a va proteja, cel mai simplu este sa folositi doar site-uri cunoscute, verificate sau recomandate de prieteni. Exista un numar foarte mare de pagini fantoma ce ofera utilizatorilor posibilitatea sa descarce de pe Internet (download) aplicatii din cele mai interesante. Acestea sunt sursele cele mai periculoase pentru computerul dumneavoastra.

VERIFICARE. O modalitate pe care o puteti folosi pentru a va proteja computerul este sa verificati daca dimensiunea fisierului pe care incercati sa il descarcati nu este cumva mai mica decat va asteptati. Sa zicem ca incercati sa descarcati o melodie. Verificati dimensiunea fisierului si observati ca are 50 kb in loc de cativa mega (cat are un fisier MP3 de 3-4 minute). Daca are 50 kb, ori melodia este incompleta si va "canta" doar cateva secunde, ori acolo se ascunde un virus. In oricare dintre cele doua cazuri nu merita deranjul sa descarcati fisierul respectiv. Pentru cei care au instalat un program antivirus este mai simplu. Pot scana fisierele dupa ce le-au descarcat, inainte sa le deschida. Unii antivirusi permit chiar scanarea fisierelor direct pe pagina de Internet, inainte de download.

Cea mai mare "pepiniera" de virusi o reprezinta programele P2P, gen DC++. In computerele utilizatorilor acestor programe se ascund mii si mii de virusi care asteapta sa fie descarcati de alti utilizatori. In loc sa faceti schimb de fisiere cu prietenii, va puteti trezi ca "importati" virusi. In acest caz, metoda verificarii dimensiunii fisierului pe care il descarcati este mai eficienta: un filmulet nu va avea niciodata 50 kb (poate daca are o rezolutie prea proasta ca sa intelegeti).

BACKDOORS SI TROIENI

Chiar daca descarcarea unui document a decurs normal, iar utilizatorul a folosit programul descarcat fara nici un fel de probleme, exista in continuare riscul ca sistemul sa fie infectat cu un tip de cod malitios. Acesta poate fi un troian, creat pentru a fura date sau pentru a crea backdoors, in scopul spionarii activitatii utilizatorului sistemului infectat. Trebuie tinut cont de faptul ca instalarea unui troian ce poate crea backdoors este extrem de avantajoasa pentru hackeri, care pot ajunge astfel sa cunoasca si adresa IP de pe care s-a facut download-ul, pentru a se conecta direct la ea, a explicat producatorul de programe antivirus Panda Software.
×
Subiecte în articol: IT