x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acum 45 de ani, telefonul mobil cantarea 1 kilogram!

Acum 45 de ani, telefonul mobil cantarea 1 kilogram!

02 Apr 2018   •   11:20
Acum 45 de ani, telefonul mobil cantarea 1 kilogram!

La 3 aprilie 1973, la New York, a avut loc un eveniment aparte în istoria modernă a telecomunicaţiilor. Martin Cooper, un inginer în cadrul companiei Motorola, a sunat folosind un dispozitiv telefonic mobil şi l-a anunţat pe interlocutorul său, Joel Engel, angajat al companiei competitoare AT&T, care derula un proiect similar, că ei vorbesc cu ajutorul unui telefon mobil funcţional.

 

Dispozitivul cântărea 1 kg şi avea dimensiuni de 228,6 pe 127 pe 44,4 mm. Cu ajutorul telefonului, care era un dispozitiv prototip, o convorbire putea dura la 30 de minute iar timpul de încărcare a bateriei acestuia era de circa 10 ore.

La coordonarea proiectului au lucrat Martin Cooper şi designerul Rudy Krolopp, care au folosit cu acest prilej multe dintre patentele companiei de electronice Motorola, scrie wired.com.

Abia zece ani mai târziu, compania Motorola a lansat primul său telefon mobil comercial, cunoscut sub denumirea Motorola DynaTAC 8000X. Dispozitivul mobil oferea un timp de convorbire de până la 30 de minute, şase ore în regim de aşteptare şi putea stoca o agendă de până la 30 de numere de telefon. Preţul dispozitivului era unul pe măsură, respectiv 3.995 dolari, conform aceleiaşi surse.

În 1990 serviciile de telefonie mobilă aveau un milion de utilizatori pe teritoriul Statelor Unite. AGERPRES

×