x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tarife mai mici pentru operatorii care folosesc reţeaua RomTelecom

Tarife mai mici pentru operatorii care folosesc reţeaua RomTelecom

de Alexandru Radescu    |    09 Mar 2010   •   00:00

Operatorii alternativi de servicii de comunicaţii electronice vor plăti tarife mai mici către RomTelecom pentru folosirea reţelei operatorului. Politica “buclei locale” vizează serviciile de telefonie fixă şi internet oferite prin reţeaua Romtelecom.

Decizia Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii va fi înaintată către Comisia Europeană şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

ANCOM propune aplicarea tarifului de 6,67 euro/lună, faţă de tariful actual de 8,37 euro/lună, pentru accesul total la bucla locală, începând cu data de intâi a lunii următoare după intrarea in vigoare a deciziei, iar pentru acces partajat tariful de 1,14 euro/lună, faţă de tariful actual de 4,20 euro/lună, începând cu 1 iulie 2011.


Pentru ca Romtelecom să-şi poată ajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesul partajat la bucla locală va scădea in trei etape, astfel: începând cu data întâi a lunii următoare intrării in vigoare a deciziei tariful va fi de 3,18 euro/lună, începând cu data de 1 ianuarie 2011 tariful va fi de 2,16 euro/lună pentru ca, începând cu data de 1 iulie 2011, acesta să fie de 1,14 euro/luna.


Obligaţii

Având în vedere cota de piaţă de 69% deţinută de Romtelecom pe piaţa relevantă a serviciilor de acces la elemente de infrastructură, ANCOM consideră că operatorul deţine putere semnificativă pe această piaţă şi propune menţinerea obligaţiilor în vigoare:

- obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei, inclusiv accesul necondiţionat la repartitorul principal, la cabinetele stradale, precum şi de furnizare a serviciilor auxiliare, cum ar fi colocarea;

-obligaţia de transparenţă, prin publicarea unei oferte de referinţă pentru accesul necondiţionat la bucla locală;

-obligaţia de nediscriminare;

-obligaţia privind evidenţa contabilă separată;

-obligaţia de orientare pe costuri a tarifelor de acces, total sau partajat, la bucla locală, adică a tarifului datorat de operatorii alternativi Romtelecom pentru a utiliza conexiunea de acces a acestui operator la utilizatorii finali.


Bucla locală, situaţia în 2004


Potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare in Comunicaţii din iulie 2004, operatorii de telecomunicatii care doreau să se conecteze la bucla locală a RomTelecom trebuia să plătească o taxă de conectare de 59 de euro şi o chirie lunară de 8,37 euro (pentru acces total) sau 4,2 euro (pentru acces partajat).

×
Subiecte în articol: redactie