x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie = Costum de cyborg cu 20.000 de dolari

Tehnologie = Costum de cyborg cu 20.000 de dolari

11 Mai 2005   •   00:00

Oamenii de stiinta japonezi au construit un costum robotizat care-i mareste semnificativ forta celui care il imbraca. Va fi scos la vanzare pana la sfarsitul anului si va costa mai putin de 20.000 de dolari.

  • de CRISTIAN IONITA
  • IT
  • PUTERNICI. Bratele mecanice te ajuta sa ridici greutati cu 40 de kilograme mai mari decat in mod normal
    A fost botezat HAL si este rezultatul unor cercetari care au durat 10 ani la Universitatea japoneza Tsukuba. Integreaza cele mai noi tehnologii din domeniul mecanicii, electronicii, bionicii si roboticii intr-un nou domeniu stiintific numit "cybernics". Mai pe romaneste, aceasta stiinta se ocupa cu crearea unor mecanisme care sa poata fi integrate cat mai bine unei fiinte umane - exact ca in filmele cu cyborgi.

    HAL a fost gandit pentru a ajuta persoanele varstnice sau cu dezabilitati sa poata merge sau sa ridice obiecte grele.

    SISTEM. Ultima varianta a costumului este un schelet metalic (exoschelet) actionat de motoare electrice pe care il atasezi de brate si de picioare. Are o unitate care se prinde la spate ca un rucsac si contine computerul si o retea wireless. Bateriile care asigura energia motoarelor electrice sunt prinse pe o centura in jurul mijlocului.

    Doua sisteme de control interactioneaza pentru a-l ajuta pe purtatorul costumului sa se ridice in picioare, sa mearga, sa urce scarile sau sa ridice diverse obiecte.O serie de senzori bioelectrici sunt atasati de pielea persoanei care poarta exoscheletul. Acestia monitorizeaza semnalele transmise de la creier catre muschi. Pot face asta pentru ca semnalul venit de la creier genereaza un curent electric atunci cand trece prin nerv.

    SENZORI. Semnalele sunt citite de senzori si trimise computerului, care le descifreaza si le transmite mai departe motoarelor electrice ale exoscheletului. Dureaza o fractiune de secunda pentru ca exoscheletul sa execute miscarea comandata de creier. De fapt, costumul robotic reactioneaza chiar mai repede la semnalul venit de la creier decat muschii persoanei care-l poarta. Sistemul se activeaza automat in clipa in care purtatorul incepe sa se miste. La prima imbracare a costumului, senzorii sai inregistreaza tipul de mers al purtatorului. Aceste informatii sunt stocate intr-o baza de date pentru a fi folosite mai tarziu. Atunci cand utilizatorul merge din nou, senzorii alerteaza computerul, care recunoaste miscarea si imita tipul de miscare propriu persoanei care-l poarta.

    PROTOTIPURI
    HAL 3 a fost creat pentru a-l ajuta pe purtator la mers. Prototipurile HAL 4 si HAL 5 au fost create pentru a da mai multa forta bratelor. Ajutata de costumul robotic, o persoana poate ridica o greutate cu 40 de kilograme mai mare decat in mod normal. Urmatoarele modele vor fi mai mici si mai usoare. HAL 3 cantareste 22 de kilograme, HAL 4 - 17, iar HAL 5 va fi si mai usor. Variantele comerciale ale costumelor vor fi scoase pe piata pana la sfarsitul anului la preturi cuprinse intre 1,5 si 2 milioane de yeni (14.000 $-19.000 $).
    ×
    Subiecte în articol: IT