x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecom - Symbian gratuit

Telecom - Symbian gratuit

de Mihai Manole    |    25 Iun 2008   •   00:00
Telecom - Symbian gratuit

Platformele software vor fi decisive în stabilirea cîştigătorilor competiţiei din domeniul smartphone-urilor. Nokia se pregăteşte să facă faţă efectelor lansării de către Google a sistemului Android.



Platforme deschise

Platformele software vor fi decisive în stabilirea cîştigătorilor competiţiei din domeniul smartphone-urilor. Nokia se pregăteşte să facă faţă efectelor lansării de către Google a sistemului Android.

Principalii producători de telefoane din categoria smartphone, terminale care prezintă caracteristici specifice unui PC, se pregătesc pentru intensificarea concurenţei pe acest segment. Nokia este decisă să îşi păstreze poziţia de lider, ameninţată de noi platforme precum cea sprijinită de Google, Android, sau de noul iPhone. În acest sens, Nokia a achiziţionat compania de software Symbian. Finlandezii, care deţineau deja majoritatea acţiunilor la această companie, au ajuns la un acord pentru preluarea participaţiei deţinute în cadrul Symbian de către Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic şi Siemens şi se aşteaptă un acord similar din partea Samsung Electronics. Cele 52 de procente achiziţionate costă aproximativ 264 de milioane de euro. Sistemul de operare Symbian este folosit de două treimi din smartphone-urile comercializate, cel mai apropiat concurent fiind Windows Mobile. Planurile Nokia vizează oferirea acestui sistem de operare în regim gratuit, fără taxe de copyright, ca o replică la presiunea exercitată de Google prin alternativa Android în domeniul sistemelor de operare pentru mobil.

FUNDAŢIE. După modelul Open Source Alliance, compania finlandeză a anunţat că au fost puse bazele Fundaţiei Symbian. Alături de Nokia, din această fundaţie mai fac parte şi alţi producători de telefoane mobile, o serie de operatori, printre care AT&T, NTT DoCoMo, Vodafone şi producătorii de chipuri Texas Instruments şi STMicroelectronics. Acest nou organism are responsabilitatea punerii la punct a unei noi platforme Symbian în 2009.

ANDROID. În urma vehiculării unor informaţii care indicau faptul că dezvoltarea platformei Android a Google suferă întîrzieri faţă de planul stabilit iniţial, un purtător de cuvînt al companiei, citat de presa internaţională, a declarat că lucrurile se desfăşoară conform planurilor şi primele terminale care vor avea sistem de operare Android vor apărea în a doua jumătate a acestui an, aşa cum a fost anunţat anterior. Se apreciază că noua platformă va fi o ameninţare serioasă la adresa supremaţiei Symbian. Unul dintre principalele argumente îl reprezenta statutul său de "open-source", care ar permite comercializarea la preţuri mult mai mici decît în prezent a smartphone-urilor, aceasta fiind direcţia vizată şi de noile anunţuri ale Nokia.


×
Subiecte în articol: IT symbian