x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomul, ţinta preferată a fraudelor online

Telecomul, ţinta preferată a fraudelor online

de Alexandru Radescu    |    09 Feb 2010   •   00:00

În 2009, cele mai multe tentative de fraudă online s-au înregistrat la cartele de tip prepay/ încărcări electronice, respectiv 39% dintr-un total de peste 44 000 de astfel de cyber-infracţiuni, potrivit unui raport ePayment.

La nivelul României, rata tentativelor de fraudă online a ajuns la 0,4 % din totalul tranzacţiilor procesate, în sistemul ePayment fiind înregistrate peste 1,1 milioane de tranzacţii, la un volum de 88 de milioane de euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se situează tentativele care au vizat domeniul turismului, inclusiv vânzarea de bilete de avion, respectiv 20% din total.

"Cele mai multe încercări de fraudare au fost  cele cu cardul şi cele de tip phishing. Am avut şi cazuri în care s-au trimis mesaje de tip phishing pe telefoanele mobile, prin care se urmărea încărcarea unei cartele prepay. Ulterior, creditul acumulat era folosit pentru plata unor produse. În ceea ce priveşte frecvenţa tentativelor de fraudare, nu putem vorbi de o sezonalitate sau de perioade de vârf asociate unor momente specifice", a declarat Cristian Badea, CIO ePayment.

"Le recomandăm cumpărătorilor să nu lase la vedere şi să nu divulge unor alte persoane datele de card, să facă achiziţii online de pe site-uri cu o reputaţie bună, să se asigure că îşi introduc datele de card numai într-o pagină securizată şi, foarte important în cazul tentativelor de phishing, să nu dea curs solicitărilor venite prin email de a-şi furniza propriile date", ne sfătuiesc reprezentanţii integratorului de soluţii pentru comerţ electronic.

×
Subiecte în articol: redactie