x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoanele furate isi traiesc ultimele zile

Telefoanele furate isi traiesc ultimele zile

08 Mar 2004   •   00:00

Cat de curand, celularele furate sau produse "pe vapor" vor deveni inutilizabile. Producatorii si operatorii retelelor de telefonie au incheiat un acord care va permite blocarea acestora de la distanta

Potrivit Ministerului Comunicatiilor, in Romania existau 6,3 milioane de telefoane mobile active la inceputul acestui an. Numai ca aproape 30% din numarul total al aparatelor folosite in tara noastra nu sunt originale. Ori sunt furate din strainatate si aduse in tara de retele bine organizate, ori sunt fabricate pe vapor si introduse pe teritoriul nostru de contrabandisti. Cel putin asa rezulta din estimarile producatorilor de celulare.

Altii stau mai rau

Vazand ca fenomenul ia amploare, producatorii de celulare si operatorii de telefonie mobila s-au hotarat sa-i "scoata din afacere" pe hoti si pe falsificatori.

Principiul este destul de simplu: fiecare mobil are un cod unic de inregistrare (IMEI), pe care puteti sa-l verificati si dumneavoastra tastand *#06#. Firmele de telefonie pot vedea in ce telefon se afla o anumita cartela SIM, cu ajutorul acestui cod. Atunci cand cineva va incerca sa foloseasca un telefon mobil neinregistrat (furat sau produs pe vapor), operatorul retelei de telefonie va bloca accesul.

Registrul telefoanelor

Deocamdata, Asociatia GSM (ce reuneste cei mai mari producatori de celulare si operatori de telefonie mobila) incearca sa alcatuiasca un registru electronic international in care sa fie pastrate toate codurile de identifiacre IMEI ale telefoanelor produse pe intreg globul. Astfel, o firma romaneasca de telefonie va putea verifica daca telefonul dumneavoastra mobil este original sau a fost furat din Londra ori produs pe un vapor in Mediterana.

Procedura seamana cu cea folosita de politie, atunci cand verifica seria si numarul caroseriei unui automobil, numai ca este mult mai eficienta: telefoanele vor putea fi verificate de la distanta atunci cand sunt activate.

Falsuri

O treime din mobilele din Romania sunt ori furate, ori falsuri. La aceasta concluzie s-a ajuns comparand numarul de aparate importate cu numarul de utilizatori de telefonie mobila din tara noastra. Rezultatul a fost sumbru: doua milioane de celulare au fost introduse in Romania ilegal. Aceste aparate nu prezinta nici un fel de garantii din punct de vedere al calitatii.

Primii pasi

Motorola, NEC, Nokia, Panasonic, Sony Ericsson, Sagem si Siemens au incheiat deja un acord cu Orange, Vodafone, O2, Telecom Italia Mobile si T-Mobile pentru implementarea tehnologiei care va permite blocarea mobilelor furate. "Daca la nivelul Orange se va dori adoptarea unei astfel de solutii, vom analiza introducerea ei si in Romania", spun reprezentantii companiei.
( CRISTIAN IONITA )

×
Subiecte în articol: IT