x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Teste militare în SUA

Teste militare în SUA

de Adela Cristina Teodorescu    |    07 Feb 2008   •   00:00

Marina americană a testat cu succes un tun de mare putere, care foloseşte electromagneţi în loc de praf de puşcă, relatează AFP, citat de Mediafax.

Marina americană a testat cu succes un tun de mare putere, care foloseşte electromagneţi în loc de praf de puşcă, relatează AFP, citat de Mediafax. Dispozitivul a înregistrat o viteză de 9.000 de kilometri pe oră, permiţând lansarea muniţiei sub un impuls electric foarte puternic. Deşi proiectilul nu a parcurs mai mult de 20 de metri, marina americană s-a arătat interesată mai degrabă de intensitatea exploziei, urmând să facă îmbunătăţiri în privinţa distanţei. Testele au loc în vederea demarării unui proiect de construcţie a unui tun modern care să poată trimită încărcături pe distanţe lungi fără a utiliza propulsoare chimic. “Acest tun este conceput pentru a lansa proiectile pe distanţe foarte lungi de aproximativ 200 de mile nautice (370 de kilometri), iar viteza de impact este foarte ridicată, de aproximativ Mach 5”, adică de cinci ori viteza sunetului, a explicat Jim Boyle, purtător de cuvânt al centrului de cercetare a marinei de la baza Dahlgren, din statul Virginia. Unul din avantajele unui astfel de tun este si­guranţa celor care îl mane­vrea­ză, deoarece lipsa explozibilului folosit sau depus în magaziile navei reduce riscul potenţialelor accidente. Tunul va putea lansa proiectile cu o viteză atât de mare, încât să distrugă ţintele în momentul impactului, protejând astfel nava în faţa potenţialelor atacuri. Marina americană a numit proiectul, armă cu ener­gi­e cinetică. Programul, în valoa­re de 237 de milioane de dolari, se află abia la început, dar armata americană speră să poată dezvolta un sistem de armament operaţional pentru viitoarele nave de război. Conform rela­tărilor publicaţiei Union Tribune, printre cei prezenţi la testarea noii arme s-a aflat şi amiralul Gary Roughead, directorul Operaţiilor Navale al Marinei americane, care a comentat cu umor că nu vrea să vadă niciodată un marinar american implicat într-o luptă dreaptă, şi că doreşte ca aceştia să se afle întotdeauna în avantaj.

 

Programe personalizate

A fost inventat radioul la care auzi numai melodiile care îţi plac, relatează The Times. Au trecut vremurile în care deshideai radioul şi auzeai reclame sau melodii nesuferite. Din martie, Logitech lansează Squeezebox Duet, care se conectează wireless la computerul personal şi urmăreşte muzica pe care o asculţi, fie ea online sau de pe CD. Apoi, compară preferinţele tale muzicale cu ale altor 20 de mili­oane de oameni din întreaga lume şi în cazul în care găseşte ceva similar, selectează automat melodii noi pe care poate vei vrea să le asculţi.

 

Telefonul ocular

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a inventat lentilele de contact care-ţi aduc mesajele mai aproape, informează cotidianul The Times. Noile lentile au proprietatea de a proiecta display-ul telefonului direct pe retină. În viitor, cercetătorii speră că utilizatorii vor putea urmări filme şi juca jocuri în acest fel. “Ne-am dat seama că putem construi mecanisme minuscule, ce pot fi încorporate în lentile de contact pentru a face mai mult decât îmbunătăţirea vederii”, a declarat Babak Parviz, profesor de inginerie electrică la Universitatea din Washington.

 

Studii subacvatice

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego şi Universitatea din California au reuşit, cu ajutorul unor modele computerizate, să mimeze sunetele subacvatice ale unei noi specii de balene, relatează First Science. Cu ajutorul acestui dispozi­tiv au descoperit o nouă traiectorie de intrare a sunetului la nivelul capului giganticelor mamifere subacvatice. Noul studiu, în­ce­put încă de acum 10 ani, speră să înlăture sau să confirme supoziţiile privind efectele negative ale sune­telor subacvatice asupra mamifere­lor marine.

 

Medici robotizaţi

Centrul medical al Universităţii din Toledo şi Spitalul St. Luke au achiziţionat Sistemul da Vinci, o consolă ce se plasează lângă masa de operaţii şi controlează două braţe robotice, anunţă Toledoblade. Braţele susţin două camere de luat vederi şi instrumente chirurgicale. Noua metodă de efectuare a operaţiilor prezintă avantaje ca reducerea pierderii de sânge, a durerii şi micşorarea riscului infecţiilor. Doctorul Emmett Boyle, de la Spitalul Toledo, a declarat că utilizarea sitemului chirurgical robotizat este asemănătoare folosirii beţişoarelor chinezeşti.

×
Subiecte în articol: tehno