x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Touchscreen ce nici nu trebuie atins

Touchscreen ce nici nu trebuie atins

de Mihai Manole    |    27 Oct 2007   •   00:00
Touchscreen ce nici nu trebuie atins

Mai intăi touchscreen, apoi multi-touch… acum este răndul dispozitivelor pe care nici nu trebuie să le mai atingi pentru a inţelege cam ce vrei de la ele.


Mai intăi touchscreen, apoi multi-touch… acum este răndul dispozitivelor pe care nici nu trebuie să le mai atingi pentru a inţelege cam ce vrei de la ele.


Cercetătorii din laboratoarele Microsoft din Marea Britanie au conceput, potrivit www.newscientist.com, un ecran de computer care, pe lăngă faptul că este multi-touch, adică poate fi operat cu ambele măini, este capabil să recunoască şi să interpreteze gesturi şi obiecte plasate la o distanţă de pănă la un centimetru de suprafaţă, datorită unei camere cu infraroşu.


"Poate simţi mult mai mult decăt degetele şi este in esenţă un scanner şi o cameră de rezoluţie mică", explică liderul echipei de cercetare, Shahram Izadi. Ecranul poate comunica wireless cu alte dispozitive din apropiere, folosind aceeaşi tehnologie cu infraroşu. Această tehnologie, botezată ThinSight, a fost realizată prin adăugarea unui strat electronic suplimentar in spatele ecranului unui laptop obişnuit, mărind cu circa doi centimetri grosimea display-ului.


DE LA DISTANŢÃ.... Ecranul poate "vedea" cu ajutorul unei reţele de senzori şi transmiţători infraroşu imperecheaţi. Senzorii pot forma imagini nefinisate din lumina infraroşie reflectată de obiecte, permiţănd astfel dispozitivului să identifice gesturile măinilor şi obiectele. ThinSight poate funcţiona totodată şi ca un transmiţător wireless in infraroşu, răspunzănd unei telecomenzi obişnuite de televizor sau altor gadget-uri care funcţionează pe baza tehnologiei cu infraroşu. De asemenea, pot fi transmise date de la şi către ecran folosind un PDA sau un celular, oferind utilizatorului posibilitatea de a utiliza ecranul cu o telecomandă, trimiţăndu-i imagini pe care le doreşte afişate.


Microsoft construieşte in prezent un panou ThinSight de 19 inci şi consideră că ar trebui să fie destul de uşor ca această tehnologie să fie introdusă ca o caracteristică obişnuită a display-urilor. Pănă la sfărşitul anului, consumatorii vor avea ocazia să interacţioneze cu un alt produs Microsoft, din acelaşi domeniu, numit Surface (Suprafaţa). Aceasta este o masă interactivă pe care mai mulţi utilizatori pot manipula informaţii digitale.


Suprafaţa

Dispozitivul produs de Microsoft este o interfaţă intuitivă ce nu mai necesită folosirea mouse-ului sau a tastaturii, permiţănd utilizatorilor "să pună măna" direct pe informaţia digitală care ii interesează. Surface este un ecran in formă de masă, cu o diagonală de 30 de inci, pe care mai multe persoane il pot folosi simultan. Şi acest dispozitiv poate recunoaşte obiecte care au ataşată o etichetă de identificare similară codului de bare, dar doar cănd intră in contact cu suprafaţa. Astfel, intr-un restaurant, un pahar pus pe Surface iţi poate oferi informaţii despre vinul pe care l-ai comandat sau despre felurile de măncare care i se potrivesc cel mai bine. Â

×
Subiecte în articol: IT