x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TV live la înălţime

TV live la înălţime

de Cristian Ionescu    |    11 Apr 2009   •   00:00
TV live la înălţime
Sursa foto: /iSTOCK

Panasonic Avionics Corporation, divizie a producătorului nipon de echipamente electronice, a anunţat că lansează "Panasonic Airline Television Network", o reţea pentru transmiterea în direct a programelor tv la bordul avioanelor ce efectuează zboruri pe liniile comerciale intercontinentale.



Compania a semnat în prealabil acorduri de difuzare a programelor cu cinci renumite reţele de televiziune: BBC World News, Al Jazeera, Bloomberg Television, Euronews şi France 24. Compania este în negocieri şi cu alte reţele pentru acorduri similare ce vor fi anunţate în viitorul apropiat.

Televiziunea prin satelit este un serviciu disponibil deja pe unele linii aeriene din Statele Unite, dar soluţiile actuale de transmisie a programelor sunt limitate de aria de acoperire a sateliţilor şi de drepturile producătorilor de programe care, în cele mai multe cazuri, permit unei staţii tv să emită într-o anumită zonă geografică.

Sistemul va utiliza aceiaşi sateliţi prin care furnizează serviciile de broadband ExConnect către transportatorii aerieni, astfel încât pasagerii care vor zbura cu avioane echipate cu Panasonic Airline Television Network vor avea la dispoziţie transmisiunile tv în mod continuu chiar şi atunci când aeronava trece de la o arie de acoperire la alta.

De asemenea, operarea acestei reţele va permite companiei să obţină venituri suplimentare din inserarea de clipuri publicitare şi din accesul în sistem pay-per-view. Fiind distribuit pe baza echipamentelor de comunicaţii utilizate pentru broadband ExConnect, noul serviciu de transmisii tv nu va necesita instalarea altor sisteme pe aeronave şi nici investiţii suplimentare în achiziţionarea acestora.

ExConnect este primul serviciu de internet de mare viteză disponibil în zborurile intercontinentale cu aeronave de pagaseri, disponibil din 2006, an în care Boeing a renunţat la Connexion din cauza pierderilor pe care le genera.

Singapore Airlines Ltd. a fost prima care anuntat ca va adăuga din luna iunie la servicii sale şi televiziune în direct, după ce la sfârşitul lunii martie a introdus accesul la internet pentru pasagerii zborurilor între Singapore şi Londra. Serviciul tv includea iniţial patru canale de ştiri, care puteau fi urmărite doar pe notebook-uri, dar compania aeriană a anunţat că are planuri să adauge la cele patru canale de ştiri, şi unele de sport.

ÎN ROMANIA
Pentru România, prin Vodafone, Orange sau Cosmote, atât abonaţii, cât şi utilizatorii prepaid pot folosi momentan doar roaming-ul şi conectarea prin Wi-Fi. Serviciile sunt disponibile la bordul unui anumit număr de aeronave, care dispun de echipamentul de comunicaţii necesar, ale căror curse acoperă Australia şi destinaţii europene şi asiatice, incluzând China şi Japonia.

Utilizarea telefonului mobil va putea fi făcută în timpul călătoriei cu avionul numai după ce aeronava atinge altitudinea de croazieră.

ALTERNATIVA
În cazul în care nu se poate folosi nici o conexiune la internet, Google a lansat recent o versiune beta a unui serviciu ce permite accesul offline la poşta electronică Gmail. Serviciul se adresează, în principal, oamenilor de afaceri, care nu au acces la internet în avion. Pentru ca serviciul să funcţioneze, utilizatorul trebuie să instaleze un program, Gears, care este inclus în browserul Google Chrome.

După instalare, programul permite descărcarea e-mail-urilor pe desktop, fiind accesibile şi dacă utilizatorul nu este conectat la internet şi permite descarcărea a maximum 10.000 de mesaje. Utilizatorul are şi posibilitatea de a răspunde e-mail-urilor, mesajele fiind trimise imediat ce PC-ul va fi conectat la internet.

De asemenea, Google a anunţat că utilizatorii Google Apps vor avea şi ei posibilitatea utilizării Google Calendar, Google, Docs şi Gmail, când conexiunea la internet este întreruptă.

RISCURI
Distracţia în avion nu vine fără riscuri. Din cauză că dispozitivele de divertisment în timpul zborului devin tot mai sofisticate şi disponibile oricui face o călătorie cu avionul, companiile aeriene sunt obligate să ia măsuri pentru siguranţa pasagerilor.

Potrivit unei analize a USA Today, peste 400 de rapoarte depuse de angajaţi în cadrul departamentelor de întreţinere ale companiilor aeriene menţionau probleme cu sistemele de divertisment. În cele mai grave cazuri, acestea se încălzeau peste limita admisă, scoţând fum, pilotul fiind nevoit să închidă tot sistemul pentru a preveni pagube importante sau să aterizeze forţat.


Supraveghere video

Bosch a lansat noul înregistrator digital Divar XF, singurul de "tip embedded" de pe piaţa de securitate care suportă până la opt camere IP - H.264 şi oferă protecţie RAID-4 optimizat pentru datele înregistrate. Divar XF Hybrid oferă pentru fiecare canal în parte posibilitatea înregistrării şi redării imaginilor de înaltă calitate în timp real la rezoluţie de 4CIF.

În plus, prin tehnologia de compresie H.264 se reduc atât lăţimea de bandă a sistemului, cât şi cerinţele de stocare. Costurile de stocare sunt diminuate astfel cu până la 30% în comparaţie cu sistemele care folosesc codare MPEG-4 tradiţională. Divar XF se adresează sistemelor de supraveghere medii - mari sau celor cu perspective de extindere, precum şi centrelor comerciale, băncilor sau instituţiilor financiare, zonelor publice, complexelor hoteliere etc.

Datorită tehnologiei RAID-4 optimizat, acesta continuă să funcţioneze fără a pierde date, chiar şi în cazul defectării unuia dintre disk-uri. Imaginile video sunt stocate pe unul până la patru hard disk-uri interne, asigurându-se astfel protecţia maximă a înregistrărilor.

Disk-urile sunt accesibile prin partea frontală a unităţii şi oferă posibilitatea suplimentării acestora pentru a obţine spaţiu de stocare mai mare. Capacitatea de stocare poate fi extinsă până la 4 Terabytes. Caracteristica keyboard loop-through permite controlul a până la 16 înregistratoare Divar XF de la o singură tastatură Bosch IntuiKey. Astfel, un singur Joystick poate controla până la 384 de camere PTZ, conectate la mai multe înregistratoare.

×
Subiecte în articol: internet high-tech