In "Telecom Valley" din Scandinavia este loc şi pentru studenţii romăni. Pentru inceput in vizită, mai tărziu pe urma inginerilor romăni care lucrează in oraşul construit pentru cercetare şi tehnologie.
Kista - Studenţi romăni, premianţi in comunicaţii
In "Telecom Valley" din Scandinavia este loc şi pentru studenţii romăni. Pentru inceput in vizită, mai tărziu pe urma inginerilor romăni care lucrează in oraşul construit pentru cercetare şi tehnologie.
Aşezat intre Stockholm (capitala Scandinaviei) şi vechiul centru universitar Uppsala, Kista Science City reprezintă astăzi unul dintre cele mai puternice "laboratoare tehnologice" din lume. De la Aeroportul Arlanda, maşina ajunge in 20 de minute in Kista. Legătura intre Wireless Valley (aşa cum mai este numită Kista) şi metropola suedeză este asigurată şi de metrou, după opt staţii ieşi la suprafaţă in plin centru comercial. De fapt, Kista este o suburbie a Stockholmului, numărănd astăzi 120.000 de locuitori. Dintre aceştia, 65.000 lucrează in centrele tehnologice ale celor 520 de companii IT&C. Plimbăndu-te pe străduţe, vezi că trotuarul separă clădiri Ericsson, Nokia, Intel, HP, Sun, Oracle, Novell, Motorola, Infineon, TeliaSonera, Fujitsu, Freescale etc. De asemenea, ingineri din toată lumea pot ajunge aici să se perfecţioneze; in momentul de faţă peste 4.000 de persoane studiază in acest oraş. Pe de altă parte, giganţii IT&C dezvoltă diverse programe educaţionale, studenţii premiaţi putănd ajunge in aceste centre pentru a face cunoştinţă cu mediul, aceasta fiind o altă metodă prin care ar putea să-şi asigure viitorii cercetători. Dar cum viaţa este complexă, există şi situaţii cănd studenţii premiaţi de o companie ajung să fie angajaţi de un rival in domeniu.
Â
STUDENŢII INGINERI. Un astfel de program educaţional este "Premiile Ericsson de Excelenţă in Comunicaţii", ţările vizate fiind Grecia, Malta, Romănia şi Republica Moldova. Pentru ţara noastră, studenţi in ani terminali şi absolvenţi ai facultăţilor de telecomunicaţii din Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iaşi şi Timişoara se pot inscrie in competiţie. Căştigătorii masteranzi şi doctoranzi ajung şi la Kista. In acest an, din cei patru romăni care făceau parte din grupul internaţional, unul singur a mai pornit spre ţara scandinavă, partea romănă fiind copleşită de greci şi maltezi. Georgiana Simion (25 de ani) este doctorand la Politehnica timişoareană, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, iar lucrarea care a impresionat juriul universitar este "Disdrometer real time communication protocol". Disdrometrul este un aparat care identifică precipitaţii: ploaie, zăpadă, grindină, burniţă. Practic, printr-un fascicul laser se analizează viteza şi dimensiunea picăturilor. Diferenţa intre particulele solide şi lichide este realizată printr-un senzor de temperatură. Proiectul Georgianei face sincronizarea intre disdrometru şi computer (interfaţa serială 485/422 plus adaptor) astfel că in fiecare minut dispozitivul trimite o "telegramă" complexă cu informaţii, folosite in controlul traficului, examinări ştiinţifice, hidrologie, observaţii aeroportuare. Mai mult, dacă se ataşază dispozitivului un terminal GSM, acesta poate transmite date preţioase către un centru, dintr-o zonă greu accesibilă.