Dupa zeci de ani de evolutie, virusii s-au perfectionat intr-atat, incat unul singur poate produce pagube de miliarde de dolari. Astazi, chiar si copiii pot crea virusi.
Un virus informatic este un program care se poate reproduce singur, raspandindu-se dintr-un computer in altul. Ei bine, ideea unui program care este in stare sa se multimplice singur a aparut inca de acum 55 de ani, in 1949. Pe vremea aceea, virusii erau la stadiul de teste in laboratoare, iar computerele faceau primii pasi.Stramosii
Primii virusi âsalbatici" au fost prinsi in 1981. Acestia se multiplicau de capul lor pe sistemul de operare Apple II (un fel de stramos al Windows).
In 1986, cand fabricarea de virusi nu era inca o indeletnicire interzisa, programatorii Basit si Amjad au inventat un program care se âlipea" de flopy-disk in orice computer pe care ajungea.
In vremea aceea, dischetele erau cea mai la indemana metoda de transport al informatiei, iar Internetul abia implinea trei anisori si numara cateva sute de computere. Revenind la virusii nostri, programul cu pricina infecta fiecare computer pe care ajungea si se transmitea prin dischete.
Distrugatorul
In 1988 a aparut primul virus cu devarat periculos, botezat Jerusalem. In fiecare zi de 13 a lunii, mica bestie stergea toate programele rulate pe computerul infectat in decursul ultimelor 24 de ore.
Replica a avenit doi ani mai tarziu, in 1990, cand Symantec a lansat primul software distrugator de virusi: Norton AntiVirus.
Hackerii nu s-au lansat mai prejos si, un an mai tarziu, au lansat primul virus polimorfic: Tequila. Asta insemana ca era capabil sa se modifice de fiecare data cand infecta un nou computer, astfel incat sa nu mai poata fi detectat si omorat de programele antivirus.
A inceput distractia
In 1992, nu mai putin de 1.300 de virusi isi faceau de cap pe computerele din intreaga lume. Tot atunci a fost creat programul âThe Virus Creation Laboratory (VCL)" - folosit si in prezent pentru scrierea virusilor.
De atunci, problema s-a agravat cu fiecare an. Pana si copiii pot crea virusi folosind programe aflate la indemana oricui, pe Internet. In 2001, companiile au pierdut 13 miliarde de dolari SUA din cauza virusilor, in 2002 s-au dus pe apa Sambetei 20-30 de miliarde de dolari si nu mai putin de 55 de miliarde in cursul anului trecut.
Pentru 2004, nimeni nu s-a incumetat inca sa faca o prognoza, insa va fi vorba de foarte multi bani pierduti, spun specialistii.
43 miliarde $, paguba
Virusii informatici devin din ce in ce mai periculosi. Virusul MyDoom, care si-a facut de cap la inceputul acestui an, a produs pagube 43,9 miliarde de dolari in 215 tari. Cel putin asa reiese dintr-un studiu alcatuit de o firma din Marea Britanie, denumita âmi2g", care se ocupa cu masurarea gradului de risc in domeniul IT. Au fost luate in calcul cheltuielile cu refacerea computerelor afectate, intarzierea platilor, ratarea unor oportunitati de afaceri s.a.m.d.
Romanul si viermele
Saptamana aceasta a inceput cel mai âgreu" proces din istoria hackerilor. Un tanar de 24 de ani este acuzat ca a produs si raspandit un virus: Blaster.F. Risca o pedeapsa de 15 ani inchisoare, in cazul in care este gasit vinovat. Numele lui este Dan Dumitru Ciobanu.
Spre ghinionul lui, procesul se desfasoara in Romania, iar tara noastra a adoptat in cursul anului trecut un pachet de legi extrem de dure fata de criminalitatea informatica, in incercarea de a schimba impresia ca Romania este un fel de capitala mondiala a hackerilor.
Tanarul a fost ridicat de acasa anul trecut, la inceputul lunii septembrie, apoi cercetat in stare de libertate. Versiunea virusului creata de Ciobanu a infectat aproximativ 1.000 de computere, iar tanarul a recunoscut ca a modificat virusul de tip vierme Blaster, schimband numele fiÂşierului executabil din âmsblast.exe" in âenbiei.exe" Âşi inlocuind mesajul din interiorul programului cu unul in limba romăna.
Cristian Ionita