x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusul ca arta

Virusul ca arta

01 Sep 2004   •   00:00

La 11 septembrie va fi inaugurata in Rhode Island (SUA) o expozitie despre virusi, hackeri, informatie digitala. Se va arata si cum pun hackerii in practica filozofia lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului.

ALEXANDRU RADESCU

Poate fi considerat virusul informatic o opera de arta (arta cu tendinta)? La aceasta intrebare va incerca sa raspunda afirmativ o echipa formata din programatori, experti in securitate electronica, sociologi si artisti, dupa cum se arata intr-un material wired.com. Se pare ca invatatura de capatai a "hackerilor buni" se afla in spusele lui Dalai Lama: "Impartaseste-ti cunoasterea si vei atinge nemurirea" sau "Invata regulile si vei sti cum sa le incalci". Dupa cum a precizat unul dintre organizatori, Franziska Nori, "spiritul budist si spiritul de hacker sunt punctul central al expozitiei". Intr-o explicatie controversata, "hacker bun" este acea persoana care nu vrea sa existe un monopol al informatiei, iar aceasta sa circule liber.

VIRUSI SI… VIRUSI. Expozitia isi propune si sa arate diferenta intre hackeri, scriitori de virusi si aceia care in mod intentionat "lanseaza" virusi pentru a provoca stricaciuni cat mai multor computere, Nori fiind de parere ca "hackerii buni" si "experimentele" lor au ajutat mult la dezvoltarea Internetului. Franziska mai sustine si faptul ca multi virusi sunt creati doar pentru a fi "admirati in interiorul comunitatilor de hackeri si in mod deliberat nu sunt scosi in public".

Vizitatorii pot sa instaleze virusi in calculatoare nelegate in retea pentru a observa ce face un virus cand nu este "atacat". Alte "piese" ale expozitiei sunt opera de arta digitala, "Indragostitii" ("comportamentul a doua PC-uri infestate reciproc), montajul video "I love you", reflectarea de catre presa a "fenomenului virus" si reactia guvernelor si corporatiilor la cyber-terorism si un joc 3D despre un atac informatic de proportii.

TURNEU INTERNATIONAL

Expozitia poarta numele "I love you rev.eng" si va inaugurata la 11 septembrie la Brown University (Rhode Island), iar de la 7 octombrie si pana la 14 noiembrie se afla la Copenhaga, periplul prin alte tari urmand a se stabili ulterior. Expozitia se va deschide cu un simpozion pe tema "Puterea si Patologia Retelelor", un subiect care isi propune sa dezbata partea luminata si cea intunecata a retelei globale. Incepand cu 10 septembrie, manifestarea va putea fi urmarita la adresa www.digitalcraft. org/iloveyou/. Prima expozitie de acest gen s-a desfasurat in 2002, la Frankfurt, sub numele "I Love You Computer_Viren_ Hacker_Kultur".
×
Subiecte în articol: IT