x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusul “Koobface” înregistrează o evoluţie explozivă

Virusul “Koobface” înregistrează o evoluţie explozivă

de Cristian Ionescu    |    08 Iul 2009   •   00:00

Numărul de variante pentru viermele informatic “Koobface”, care se răspândeşte prin intermediul reţelelor sociale precum Facebook, a crescut pe duranta unei singure luni, de la 324 în luna mai, la aproximativ 1000 la finalul lunii iunie, potrivit reprezentanţilor Kaspersky.



Viermele trimite mesaje de pe profilul unui utilizator către toţi prietenii acestuia, îndemnându-i să urmeze link-uri (adrese de site-uri web n.r.) către site-uri ce imită YouTube prin prezentarea de filmuleţe false. Atunci când se încearcă vizionarea filmului primit prin link, apare un mesaj de atenţionare în care este necesară descărcarea "unei noi versiuni de Flash Player", pentru a putea vizualiza conţinutul.

În locul plug-in-ului, utilizatorul va instala, fără ştirea sa, o versiune de Koobface. Odată infectat, profilul respectiv va începe să trimită mesaje asemănătoare către toţi prietenii din listă. În momentul de faţă, viermele şi-a extins capacităţile de răspândire şi funcţionare, fiind identificat şi pe alte reţele sociale, precum Hi5, Bebo, Tagged, Netlog sau Twitter.

"Iunie 2009 va rămâne un moment de referinţă pentru evoluţia malware-ului propagat prin reţelele sociale. Activitatea pe care am înregistrat-o acum întrece cu mult orice altă lună precedentă", a declarat Ştefan Tănase, regional researcher, Kaspersky Lab.

Net-Worm.Win32.Koobface a fost identificat prima dată în urmă cu un an, când a devenit celebru prin modalitatea de a se răspândi prin intermediul conturilor utilizatorilor de Facebook sau MySpace.

Pentru a se proteja împotriva unor posibile infecţii, utilizatorii sunt sfătuiţi să fie precauţi atunci când deschid link-uri care vin în condiţii suspecte, chiar dacă expeditorul este unul din lista de prieteni.

×
Subiecte în articol: IT