x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vodafone, interesat de preluarea T-Mobile Marea Britanie

Vodafone, interesat de preluarea T-Mobile Marea Britanie

de Cristian Ionescu    |    29 Iun 2009   •   00:00

Grupul Vodafone analizează posibilitatea unei oferte de preluare a concurentului T-Mobile Marea Britanie, controlat de grupul Deutsche Telekom, ţintind poziţia de lider pe piaţa britanică, însă tranzacţia ar putea fi blocată de autorităţi.



Vodafone, cel mai mare operator de telecomunicaţii mobile din lume după venituri, ia în calcul totodată posibilitatea unui joint-venture cu T-Mobile UK, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Valoarea de piaţă a T-Mobile UK este estimată la 3-4 miliarde euro, iar cota de piaţă a Vodafone în Marea Britanie ar ajunge la 40% după preluarea operatorului concurent. O2, parte a grupului spaniol Telefonica, este în prezent liderul pieţei britanice, cu o cotă de 27%.

Vodafone este prezent şi în România, prin subsidiara locală Vodafone România, principalii concurenţi ai companii fiind Orange România, parte a grupului France Telecom, şi Cosmote, controlată de OTE Grecia, care mai deţine şi operatorul de telefonie fixă Romtelecom şi reţeaua de magazine IT Germanos.Deutsche Telekom deţine peste 25% din acţiunile OTE, având astfel un interes indirect şi la companiile româneşti ale grupului elen. Guvernul de la Atena intenţionează să vândă alte 5% din acţiunile OTE către gigantul german.

T-Mobile Marea Britanie l-a numit în funcţia de director executiv în luna iunie pe fostul director general al Orange România, Richard Moat. La sfârşitul lunii martie, acesta a decis să plece din poziţia de director executiv al Orange România, din motive personale, după patru ani de mandat, interimatul fiind asigurat de actualul director comercial al operatorului de telefonie mobilă, Thierry Millet. Moat a făcut parte din echipa Orange timp de 17 ani, iar din septembrie 2004 a deţinut funcţia de director general al Orange România. El a mai avut funcţii similare în cadrul Orange în Thailanda şi Danemarca.

×
Subiecte în articol: IT