x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Wolfram Alpha, lansat oficial

Wolfram Alpha, lansat oficial

de Cristian Ionescu    |    19 Mai 2009   •   00:00

Wolfram Alpha a lansat oficial un nou tip de motor de căutare, care interpretează întrebările puse de utilizatori, răspunsurile fiind complete şi detaliate, realizate pe baza informaţiilor stocate.

Pe termen lung, noul motor are ca scop să facă toate informaţiile calculabile şi accesibile tuturor. "Acum cinci ani, când computerele erau încă tinere, oamenii s-au întrebat dacă pot întreba PC-urile orice, iar acesta va calcula răspunsul. Sunt fericit să spun că am construit cu succes un sistem care furnizează cunoştinţe de la o simplă întrebare, oferind acces la un sistem enorm, cu zeci de mii de miliarde de date şi milioane de linii de algoritmi. WA aduce o nouă paradigmă pentru utilizarea computerului şi a reţelei", a declarat Stephen Wolfram, directorul executiv al companiei Wolfram Research.

Noul tip de motor de căutare are la bază aplicaţia Mathemathica, dezvoltată de Wolfram Research, şi va colecta şi prelucra toate datele obiective. Spre deosebire de Google, care oferă link-uri către pagini de internet unde sunt disponibile informaţii similare celor căutate, WA răspunde întrebărilor, putând rezolva şi probleme de matematică.

De asemenea, răspunsurile WolframÎAlpha pot conţine şi tabele şi grafice. În prezent, motorul conţine peste 10.000 de miliarde de informaţii, peste 50.000 de tipuri de algoritmi şi modele şi capabilităţi lingvistice pentru mai mult de 1.000 de domenii de internet.

Tehnologia a fost introdusă pe pagina de internet wolframalpha.com şi urmează, în perioada următoare să fie realizate şi versiuni pentru dezvoltatorii de software, versiuni profesionale şi pentru corporaţii, versiuni care pot fi conectate cu alte forme de conţinut, precum şi versiuni pentru aplicaţiile mobile şi alte platforme.

Compania Wolfram Alpha este deţinută de furnizorul de aplicaţii informatice Wolfram Research, fondată de Stephen Wolfram.

×
Subiecte în articol: IT wolfram