x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Yahoo: ce cred alţii despre cartierul tău

Yahoo: ce cred alţii despre cartierul tău

de Lucian Mandruta    |    09 Ian 2008   •   00:00
Yahoo: ce cred alţii despre cartierul tău
Sursa foto: afp photo/

OK, deci sunteţi morţi de curiozitate să aflaţi ce zice lumea din Titan despre băş­tinaşii din Drumul Ta­berei. Nu vă ţineţi respiraţia, mai durează un pic, însă Yahoo lucrează la asta.

OK, deci sunteţi morţi de curiozitate să aflaţi ce zice lumea din Titan despre băş­tinaşii din Drumul Ta­berei. Nu vă ţineţi respiraţia, mai durează un pic, însă Yahoo lucrează la asta.

 

Ieri, fondatorul companiei a pre­zentat câteva tehnologii la care com­pania trudeşte. Între ele, o metodă de a pune pe o hartă locurile şi lucrurile care stârnesc interesul uti­lizatorilor de net. Cum funcţio­nează? Să zicem că în car­tier s-a deschis un patinoar, pri­măria n-a avut bani de publicitate, însă utilizatorii de internet vorbesc despre asta. Yahoo localizează traficul lor de mesaje, găseşte cuvântul cheie cel mai des folosit – patinat, să zicem – şi pune pe harta din Yahoo Maps rezultatul, adică cuvântul “patinoar” în zona în care el chiar se găseşte. Astfel încât curioşii să se ducă la sigur în locul despre care toată lumea vorbeşte. OK, recunosc că asta va creşte înghesuiala, însă n-am apucat să am o discuţie cu şeful Yahoo, ca să găsim o soluţie specială pentru Bucureşti. A zis că vorbeşte doar cu Videanu!

Acum, serios vorbind, tehnologia demonstrată la CES a găsit câteva cuvinte pentru Las Vegas, între care mai multe restaurante şi cazinouri. Însă aplicaţiile pot fi serioase şi bănoase în acelaşi timp: harta care îţi spune ce crede lumea că e interesant ar putea deveni un instrument de publicitate...

 

UMPC, GPS, HD. Dincolo de asta, CES-ul din acest an pare să creadă că birourile au fost scoase în afara legii sau distruse în furtuni uriaşe de jur împrejurul lumii. Şi asta pentru că tehnologiile mobile ţin capul de afiş. Lucrător la multinaţională sau puştan care ascultă muzică pe stradă, zâmbiţi vă rog, există cel puţin 100 de instrumente noi de a vă ţine legaţi cu lumea! UMPC-urile, adică PC-urile ultramobile, cam de dimensiunea unei cărţi de luat în vacanţă, sunt aici deja la generaţia a 3-a. Cele mai multe, de la Samsung sau Fujitsu sau OQO vin cu conexiune de date şi abonament, ca să nu mai ai nevoie chiar deloc de un acoperiş şi de-o priză de internet. Cel puţin un model, cel de la OQO, cu Vista, va fi disponibil şi în Europa, chiar dacă nu în România. Cobori un pic ştacheta şi, sub 500 de grame încep telefoanele inteligente, cele mai numeroase ca modele fiind cele cu windows mobile. GPS-ul devine de uniforma pe ele, la fel şi serviciile asociate poziţionării: afli ce filme, solduri sau amici sunt în jurul tău. Yahoo, cu platforma Yahoo Go, promite şi interacţiune socială: de pe telefon îţi vei putea pune pozele din excursie pe Flickr şi admira pe ale amicilor, în timp ce discuţi cu ei pe Messenger. Bătăturile la buricele degetelor sunt incluse în pachet. Asta dacă nu optezi pentru o tastatură Bluetooth mai mărişoară, ca să creşti viteza de transmisie a banalităţilor...

Dincolo de asta, marea chestie la CES rămâne înalta definiţie. O tehnologie care răspunde la întrebarea fierbinte a producătorilor: cum să fac să vând un televizor cu 5.000 de dolari, nu cu 500? Nu e chiar uşor, mai întâi trebuie să munceşti, inclusiv la tehnologii noi, cum ar fi ecranele Oled, a treia forţă după plasme şi LCD-uri. Apropo, cea mai mare plasmă din lume are 150 de inchi, e făcută de Panasonic şi încape, cu mare uşurinţă, ÎN EXTERIORUL caselor românului obişnuit. Că pe uşă nu mai intră, în nici o poziţie. Şi tot apropo de HD, tehnologia Blu-ray pare să se instaleze în fruntea cursei, după ce încă un mare studio a anunţat că nu va mai scoate filme în formatul concurent, HD-DVD. Un nume mai bun pare să fi bătut o tehnologie mai bună. Asta e high-tech-ul. Exact ca viaţa!

 

 

Lucian Mândruţă, Las Vegas

×
Subiecte în articol: IT yahoo