x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Mari interpreti de Folclor Ion Cristoreanu, ultimul volum al colecţiei Mari interpreţi de folclor

Ion Cristoreanu, ultimul volum al colecţiei Mari interpreţi de folclor

06 Dec 2013   •   12:22
Ion Cristoreanu, ultimul volum al colecţiei Mari interpreţi de folclor

Luni, 9 decembrie, apare cel de-al optulea volum al colecţiei Mari interpreţi de folclor, Ion Cristoreanu.


Nu a existat un alt cântăreț care să îmbine în el atâta naturalețe, atâta tonicitate, atâta optimism și, în același timp, atâta talent, atâta voce, atâta cunoaștere profundă a cântecului și, mai ales, a doinei,  în special a celei din Banat. (...)

Peste tot pe unde mergea era primit și aplaudat și nu era lăsat să plece cu una cu două de pe scenă. Avea o forță și o putere de convingere extraordinare. Această îmbinare, de la năzuința unui băiat născut la țară, care a ajuns pe urmă, prin studiu, să aibă o voce – vocea dată de la mama lui, dată de Dumnezeu – pe care să și-o șlefuiască, să și-o întrețină atâția și atâția ani, pentru mine este un lucru aproape unic, dacă nu cumva – știu eu? – este un caz extraordinar.”  (Constantin Arvinte, compozitor, dirijor și folclorist, în cadrul emisiunii “Tezaur folcloric”, realizată de Mărioara Murărescu)

Într-un interviu, Ion Cristoreanu spunea: “Eu cred că prima condiţie a unui cântăreţ, a unui adevărat cântăreţ, este să aibă glas. Cartea de vizită a unui cântăreţ este glasul. Pe urmă îi trebuie gust. Şi, nu în ultimul rând, să aibă intelect. Cultură. Pentru că asupra acestui mare şi valoros tezaur, cântecul popular, s-au aplecat cu sfinţenie Eminescu, Goga, Blaga. Şi, bineînţeles, te distingi daca ai ceva de spus. În câteva cuvinte să exprimi un gând, nu mult, ci puţin şi foarte bine. Cât despre stil... acesta începe în momentul în care îţi culegi cântecele (ceea ce nu e foarte uşor!) şi nu se desăvârseşte decât atunci când încetezi să imiţi pe cneva şi reuşeşti să îşi depăşeşti în fiecare zi propria limită.”

Seria “Mari interpreţi de folclor” cuprinde opt volume, cărţi însoţite de câte un CD audio şi reuneşte o serie de artişti valoroşi ai cântecului popular românesc: Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Elena Roizen, Valeria Peter Predescu, Florica Ungur, Maria Răchiteanu Voicescu, Ion Cristoreanu.

×
Subiecte în articol: Ion Cristoreanu