"Atât timp cât legile matematice descriu realitatea, ele nu sunt exacte; dacă sunt exacte, atunci nu descriu fenomene reale. În ştiinţă este crucială conştiinţa faptului că modelele şi teoriile au caracter aproximativ." Aceste afirmaţii au fost făcute de nimeni altul decât Albert Einstein.
Parapsihologia este un domeniu care câştigă din ce în ce mai mult teren, ea dezvăluind alte raţionamente despre existenţă decât cele acceptate în mod normal. Este un subiect de interes, dar considerat utopic de-a lungul timpului de mulţi sceptici, evaluare greşită, deoarece aceste fenomene sunt implicate în existenţă nu numai teoretic, ci şi practic.
Ştiinţa are o teorie incompletă despre natura Universului. Capacităţile şi limitările potenţialului uman au fost subestimate prin legile ştiinţelor. Concepţiile filosofice cu care se operează în mod curent pornesc de la studiul separat al minţii şi trupului sau, mai bine spus, al minţii şi materiei, fapt incorect în realitate. Minunile promovate de religie pot fi studiate, reanalizate prin prisma fenomenelor parapsihologice, prin care se pot dezvălui cauzele ce le generează. Ştiinţa nu a explicat încă enigmele fundamentale ale Universului, natura esenţială a materiei şi a energiei, originea adevărată a mişcării, apariţia vieţii, imaginea de ansamblu a naturii, apariţia primordială a simplei senzaţii şi a conştiinţei în general, raţiunea şi gândirea, originea limbajului, problema complexă şi misterioasă a liberului arbitru...
Fenomenele paranormale sunt analizate de specialişti, fiecare prin prisma domeniului său. Fizicienii tind să fie interesaţi de paranormal din punct de vedere al implicaţiilor ce rezultă din înţelegerea noastră eronată asupra spaţiului şi timpului, transmiterii de energie şi informaţii etc. Biologii sunt interesaţi de acest domeniu deoarece aceste fenomene implică existenţa unor metode suplimentare inexplicabile în a simţi şi a percepe lumea. Psihologii sunt interesaţi în special în legătură cu parapsihologia în studiul naturii percepţiei, memoriei, creativităţii, în ceea ce priveşte stările modificate ale conştiinţei. Filosofii ajung să pună din nou în discuţie problemele filosofice străvechi, printre care rolul conştiinţei în lumea fizică, raportul dintre subiectivitate şi obiectivitate. Teologii consideră experienţele din parapsihologie ca reflectând adesea semnificaţii şi trăiri profunde inefabile, marcând în mod hotărâtor întreaga existenţă ulterioară a celor care le-au experimentat.
Din punct de vedere materialist, filosofia de bază a lumii ştiinţifice, conştiinţa umană este produsul funcţionării creierului, corpului şi sistemului nervos (în engleză brain - body - nervous sistem, prescurtat BBNS). Acest lucru arată că mintea este "generată" doar de funcţionarea electrochimică a sistemului nervos, fiind direct dependentă de ea. O dată cu deteriorarea ireversibilă a acestui sistem se consideră că este anihilată şi conştiinţa, conform acestei concepţii materialiste, ceea ce este greşit. Tot din această perspectivă, materializările, spiritele, fantomele nu sunt decât produsul imaginaţiei. Se mai apreciază că limitele funcţionării materiale determină automat limitele funcţionării mentale. Atunci ar însemna că percepţiile extrasenzoriale (PES) şi fenomenele psihokinezice (PK) nu pot fi posibile.
Transcendenţa presupuselor limite ale lumii fizice, evaluată ştiinţific, dovedeşte că sistemul nervos, BBNS, are deasupra lui atât sufletul, cât şi spiritul. Culturile cunoscute de-a lungul istoriei contrazic principiile ştiinţifice de astăzi, acestea dovedind că au luat cunoştinţă de existenţa fenomenelor paranormale, cărora nu le-au negat existenţa, ci doar le-au dat alte denumiri. Filosofiile acestor civilizaţii au constituit elemente de cercetare riguroasă în multe institute de astăzi. Rezultatele au arătat că marile civilizaţii credeau în supravieţuirea entităţii spirituale după moartea fizicului. Dacă se evidenţiază astfel de concluzii, se justifică logica tradiţiilor şi practicilor spirituale străvechi ca fiind pline de sens şi semnificaţii. Parapsihologia are implicaţii profunde în ceea ce priveşte concepţiile spirituale, iar preocuparea pentru acest domeniu dezvăluie o tendinţă a fiinţei umane de a se apropia de divinitate.
În ideea adevăratei existenţe, interacţiunea mentală directă cu sistemele vii generează, conform şi tehnicilor tradiţionale de vindecare, îndepărtarea afecţiunilor corpului prin acţiunea minţii (prin sugestie, rugăciune sau autosugestie). Mintea umană poate interacţiona, influenţând structurile şi din afara organismului, maşinile moderne care au circuite electronice sensibile cum sunt calculatoarele, copiatoarele, faxurile, influenţând funcţionarea acestora şi creând inexplicabile erori sau defecţiuni în funcţionare. Din acest considerent, este posibilă chiar repararea sau controlul anumitor maşini senzitive doar prin mijloace mentale. Cercetările din ultima perioadă presupun studii riguroase în legătură cu comunicările directe om-maşină, ducând la tehnologii incredibile ale viitorului.
Alte aplicaţii potenţiale ale parapsihologiei, a căror existenţă se bazează pe extrasenzorialitate, includ îmbunătăţirea metodei de a lua decizii corecte, de a localiza diverse valori sau chiar persoane dispărute, de a prognoza sau diagnostica afecţiunile organismelor, de a descrie de la depărtare evenimente, locuri din timpuri trecute, prezente sau viitoare. Se poate veni astfel în ajutorul multora, cum ar fi poliţie, sănătate, istorie, arheologie, geologie etc. Parapsihologia are menirea de a reconsidera întreaga experienţă umană, oferind o adevărată viziune asupra vieţii. Parapsihologii consideră că cercetările viitoare vor putea explica din ce în ce mai multe fenomene paranormale în termeni ştiinţifici. Acest fapt se va produce alături de un salt semnificativ al conştiinţei umane.
Citește pe Antena3.ro