x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Fenomenul D.D. Home

Fenomenul D.D. Home

de Romulus Popescu    |    02 Mar 2012   •   21:00
Fenomenul D.D. Home

La jumatatea secolului al XIX-lea, cel mai po­pu­lar personaj din Londra era un scotian pe nume D.D. Home, declarat fenomen de catre oamenii de stiinta care au avut ocazia sa-l studieze, fiind considerat astfel datorita calitatilor sale exceptionale parapsihologice, in principal psihochinezice.

Nascut la Edinburgh, in anul 1833, Home sustinea ca mosteneste o 'a doua vedere' de la mama sa, adica si posibilitati extrasenzoriale pe langa cele psihochinezice. El a suferit in copilarie de afectiuni motorii, nervoase, precum si de alte diverse boli din cauza vulnerabilitatii sale emotionale, care l-au facut sa aiba un sistem imunitar scazut. La 9 ani a ramas orfan. Matusa sa, care s-a ocupat in continuare de educatia lui, a decis sa-l ia cu ea in SUA. Acolo, au inceput sa se manifeste primele sale viziuni. La varsta de 17 ani, purta conversatii, ca medium, cu mama sa decedata dar si cu alte spirite. Acestea erau insotite de trosnituri, manifestate spre disperarea celor din jur. Considerand ca Daniel aducea diavolul in casa, rudele s-au decis sa-l alunge din preajma lor. Era in perioada in care spiritismul se gasea in atentia societatii nord-americane, prin cazul celebru al surorilor Fox.

Din anul 1855 Home se gasea din nou in Anglia, de data aceasta in mijlocul lumii aristocrate, datorita calitatilor sale paranormale. Aici, celebrul cercetator stiintific Sir William Crookes, descoperitorul taliului si al tubului cu raze catodice, care era aplecat si asupra fenomenelor parapsihologice, indeosebi asupra spiritismului, consemna ca levitatiile lui Home erau asistate de peste o suta de persoane printre care se gasea si el. In timpul desfasurarii unuia dintre aceste experimente a avut ocazia sa verifice autenticitatea derularii lui, trecandu-si mainile pe sub picioarele si in jurul intregului corp al mediumului, constatand astfel ca levitatia se producea intr-adevar, neexercitandu-se asupra lui Daniel nici un punct de sprijin.

Cu alta ocazie sotia lui Crookes a intrat si ea in stare de levitatie, asezata fiind pe un scaun impreuna cu Home. Atunci, s-au agatat de picioarele lui Home chiar si cativa martori oculari, in timp ce acesta se afla in levitatie. La un alt experiment facut tot in public, Daniel cantand la pian s-a ridicat in aer impreuna cu pianul si scaunul pe care era asezat. Romancierul rus Lev Tolstoi a descris un experiment de-al lui Home, legat de levitatie, la care a participat si el, in timpul caruia mediumul a fost ridicat de pe un scaun de o forta, scrie el, invizibila. Atunci, Tolstoi a reusit sa se agate de picioarele mediului in timp ce plutea pe deasupra celor de fata. Si alte personalitati, printre care se aflau scriitorul Mark Twain, Sir Eduard Bulwer-Lytton, Tarul Alexandru al II-lea, au asistat la 'ghidusiile' lui Home. Napoleon al III-lea a angajat cativa iluzionisti cu scopul de a-l discredita pe Home, dar fara succes.

Poetul Robert Browning si scriitorul Charles Dickens, deranjati de personalitatea lui D.D. Home, au lansat acuze si au facut satire pe seama acestuia. Daniel afirma ca levitatiile sale, pe care nu era in stare sa le explice sau sa le controleze, ii creau si situatii neplacute. In acele momente, spunea el, 'nu simt nimic neobisnuit in mine cu exceptia acelei senzatii pe care eu o atribui unei suprasarcini electrice in picioare. Nu simt nici o mana care sa-mi suporte greutatea si dupa prima mea inaltare nu am simtit niciodata vreo teama, desi, daca as fi cazut de pe unele acoperisuri, pana unde am fost inaltat, nu as fi putut evita raniri grave. In general levitez perpendicular cu bratele rigide deasupra capului, cand ajung la tavan picioarele se ridica pana la nivelul capului si ma aflu intr-o pozitie de repaus. De multe ori raman suspendat asa timp de patru sau cinci minute. Uneori rigiditatea bratului se relaxeaza si, atunci, desenez litere si semne pe tavan cu un creion. Acestea se pot vedea la Londra...'.

Fizicianul si chimistul William Crookes, laureat al premiului Nobel, consemna in revistele de stiinta ale epocii respective ca initial a incercat prin investigatii sa discrediteze experimentele lui Home, pentru a le trece in zona fraudelor, dar a finalizat prin a deveni fanul acestuia. El a asistat si in propria-i casa la astfel de evenimente. In anul 1871, Crookes si-a publicat raportul, facut in urma investigatiilor sale legate de Home, unde consemneaza ca mediumul Daniel 'demonstreaza existenta unei noi forte care se afla in legatura cu organismul uman intr-un mod inca necunoscut si care ar putea fi numita forta psihica'. Acest raport a starnit in randul oamenilor de stiinta ai vremii, cum era de asteptat, critici dar si sustinere. Charles Darwin declara in acest sens, cu prudenta: 'Nici nu pot sa pun la indoiala afirmatiile lui Crookes, dar nici sa dam credit concluziilor sale'.

Iata cateva dintre aceste concluzii legate de fenomenul Home. Manifestarile lui paranormale erau precedate, de obicei, de un curent de aer rece evidentiat de termometre, curent care, uneori, rasfoia foile de hartie existente in camera. Puterea lui psihochinezica avea calitatea de a ridica si dirija obiecte grele indiferent de departarea fata de acestea. Instrumente muzicale, aflate intr-o incapere, putea sa le faca sa cante sau sa leviteze. Sir Crookes afirma ca astfel de fenomene aveau loc si in sala sa de sedinte, special pregatita pentru a fi evitate fraudele. El spunea ca 'un medium care se afla aici nu poate face prin trucuri, in prezenta altor persoane, ca un acordeon sa se stranga scotand sunete in timp ce eu il tin cu propria mea mana de partea opusa a claviaturii. Tot asa nu se poate face ca un acordeon sa pluteasca prin incapere in timp ce canta.

De asemenea, nu poate introduce fraudulos un mecanism cu ajutorul caruia sa faca in asa fel incat o batista sa se innoade si sa ajunga in partea cealalta a incaperii, nici ca o scrumiera sa zboare, ori ca un pendul inchis intr-o sticla, sa se puna in miscare'. Crookes mai afirma ca Home putea sa schimbe greutatea unor obiecte, fapt demonstrat cu ajutorul unui dinamometru cu burduf de care agata obiectele respective. Mai putea sa produca tot felul de efecte sonore ca lovituri metalice, zgarieturi pe lemn, detonari, cantece de pasari. Lumini de gaz aflate in alte incaperi le putea stinge fara nici o greutate. Materializa forme luminoase si obiecte aparent semisolide, vizibile chiar si la o lumina normala. Avea imunitate la foc, se putea aseza cu fata pe jar sau putea lua in mana carbuni incinsi fara sa sufere arsuri. Putea transfera aceasta imunitate si altor persoane prezente langa el. Avea proprietatea de a-si putea intinde corpul pana la 15 centimetri peste inaltimea lui normala, in timp ce unii dintre cei prezenti il tineau, tragandul in jos. Acest fenomen, care in parapsihologie este cunoscut sub numele de elongatie, il putea realiza si altor persoane.

Fenomenul D.D. Home nu a fost singular de-a lungul timpului, dar constituie o raritate care demonstreaza ca imposibilul este posibil.

×
Subiecte în articol: paranormal