x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Gândarea pozitivă

Gândarea pozitivă

de Romulus Popescu    |    21 Oct 2012   •   00:15
Gândarea pozitivă
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

"În fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul îmi merge din ce în ce mai bine”. O frază celebră, ce reprezintă esenţa unei metode aplicate pentru însănătoşire, lansată în urmă cu un secol de psihologul şi farmacistul francez Émile Coué. Acesta este unul dintre precursorii psihologiei contemporane şi fondatorul curentului "gândirii pozitive”. Coué recomandă ca celebra frază să fie repetata de douăzeci de ori dimineaţa şi de douăzeci de ori seara, fapt ce va influenţa incontestabil imaginaţia în mod favorabil. Prin repetarea acestei afirmaţii, chiar fără intervenţia voinţei, se crează posibilitatea ca ideea de împlinire a ei să intre în subconştient. După ancorarea acesteia în profunzimea subconştientului se va produce amplificarea acţiunii respective.

Émile Coué, în cartea sa "La maîtrise de soi-même par l´autosuggestion consciente”, editată şi în limba romană sub titlul "Autocontrolul prin sugestie conştienţă”, la editura Adevăr Divin, Braşov, 2010, descrie într-o manieră extrem de detaliată metoda prin care el a ajutat sute de pacienţi să se vindece de diverse afecţiuni fizice şi psihice.

În rândurile care urmează, expun o parte din gândurile şi perceptele domnului Émile Coué, că merită.

"Este mai bine să nu ştii de unde vine boala şi să o laşi să treacă, decât să ştii de unde vine şi să o păstrezi.
       
Procesul de îmbătrânire nu se datorează anilor, ci ideii că îmbătrânim. Există oameni care sunt tineri la optzeci de ani şi altii care sunt bătrâni la patruzeci.
   
Altruistul găseşte fără să caute ceea ce egoistul caută fără să găsească.
   
Cu cât faci mai mult bine semenilor tăi, cu atât mai mult bine îţi faci ţie.
   
Bogat este cel care se crede bogat, la fel cum sărac este cel care se crede sărac.
   
Omul care posedă mari bogăţii ar trebui să consacre o mare parte din acestea pentru a le face bine semenilor săi.
   
Când doi oameni locuiesc împreună, concesiile aşa-zis reciproce sunt făcute aproape întotdeauna de aceeaşi persoană.
   
Vrei să nu te mai plictiseşti niciodată? Stabileşte-ţi mai mulţi cai de bătaie. Când te plictiseşti de unul, nu ai decât să îl călăreşti pe celălalt.
   
Ereditatea există mai ales datorită ideii preconcepute pe care ne-o facem în legătură cu ea, considerând-o fatalitate.
   
Omul care s-a născut bogat nu ştie ce înseamnă bogaţia. În mod similar, omul care s-a bucurat întotdeauna de o sănătate prefectă nu ştie să preţuiască comoara pe care o are în posesiune. Pentru a te bucura de bogăţie trebuie să fi cunoscut sărăcia; pentru a te bucura de sănătate trebuie să fi fost bolnav.
   
Simplifică întotdeauna şi nu complica niciodată.
   
Stoicii se bazau pe imaginaţie şi nu spuneau niciodată: "Nu vreau să sufăr”, ci "Nu sufăr”.
   
În minte nu poate exista decât o singură idee pe rând. Ideile se pot succeda sau intersecta, dar nu se pot suprapune.
   
Dacă suferi, nu-ţi spune niciodată: "Voi încerca să fac să dispară această suferinţă”. Spune-ţi: "Voi face să dispară această suferinţă”. Atunci când te îndoieşti, nu ai cum să obţii rezultate pozitive.
   
Cuvintele: "Mi-aş dori” au întotdeauna în subtext: "Dar nu pot”.
   
Secretul metodei mele rezidă în cunoaşterea superiorităţii imaginaţiei asupra voinţei. Dacă cele două facultăţi merg mână în mână, respectiv dacă îţi spui: "Vreau şi pot”, este foarte bine; în caz contrar, imaginaţia prevalează întotdeauna asupra voinţei.
   
Învăţaţi să vă cultivaţi caracterul, să spuneţi lucrurilor pe nume, prompt, clar, simplu şi cu o hotărâre calmă; vorbiţi puţin, dar, limpede; nu spuneţi decât ceea ce trebuie.
   
Cultivaţi autocontrolul. Evitaţi mânia, căci aceasta vă goleşte rezervorul vitalităţii şi vă slăbeşte. Ea nu conduce niciodată la ceva bun. Nu face decât să distrugă şi reprezintă un obstacol în calea succesului.
   
Fiţi calmi, blânzi, binevoitori, siguri pe voi, şi mai presus decât orice, învăţaţi să fiţi suficienţi voua însuvă.
   
Subconştientul controlează deopotrivă corpul fizic şi psihicul nostru. El guvernează buna funcţionare a organelor noastre şi toate celulele corpului, prin intermediul nervilor.
   
Cine se teme de boală o atinge.
   
Este o iluzie să crezi că nu există iluzii.
   
Nu-ţi pierde timpul căutând bolile pe care le-ai putea avea, căci dacă nu găseşti nicio boală reală, s-ar putea să îţi inventezi una artificială.
   
Cultivă certitudinea că vei obţine ceea ce-ţi doreşti şi chiar vei obţine acest lucru, în măsura în care el este rezonabil.
   
Dacă doreşti să devii propriul tău stăpân este suficient să te gândeşti că eşti în plin proces de realizare al acestui lucru... Dacă îţi tremură mâinile, iar paşii îţi sunt nesiguri, spuneţi că aceste simptome sunt pe punctul de a dispărea şi ele vor dispărea gradat.   
   
Nu discuta niciodată despre lucrurile pe care nu le cunoşti; în caz contrar rişti să spui foarte multe prostii.
   
Lucrurile care ţi se par extraordinare au o cauză cât se poate de naturală. Dacă ţi se par extraordinare, acest lucru se datorează faptului că ignori această cauză. Când ea îţi va deveni cunoscută, aceste lucruri ţi se vor părea absolut naturale.

Atunci când între voinţă şi imaginaţie există un conflict, imaginaţia prevalează întotdeauna. În astfel de situaţii, care din păcate se întâmplă foarte frecvent, noi nu numai că nu facem ceea ce ne dorim să facem, dar facem chiar ceea ce nu ne dorim să facem. Spre exemplu, cu cât ne dorim mai mult să adormim, cu atât mai tare fuge somnul de noi...
   
Pentru noi, lucrurile nu sunt ceea ce sunt, ci ceea ce par să fie. Aşa se explică mărturiile contradictorii ale martorilor care se consideră de bună credinţă.
   
Numai cine se crede stăpânul gândurilor sale devine cu adevărat stăpânul acestora.
   
Noi suntem ceea ce facem şi nu ceea ce ne face soarta să fim.
   
Consideră întotdeauna că lucrul pe care doreşti să îl faci este uşor, în măsura în care este posibil. Atât timp cât te vei afla în această stare de spirit, nu-ţi vei cheltui energia decât exact atât cât va fi necesar...
   
Autosugestia este un instrument de care trebuie să înveţi să te foloseşti, la fel cum te foloseşti de orice alt instrument. O armă excelentă în mâini neexperimentate nu nimereşte ţinta, dar dacă aceleaşi mâini devin abile, ele reuşesc să trimită gloanţele direct la ţintă.
   
Dacă este aplicată cu încredere, cu credinţă şi cu perseverenţă, autosugestia conştientă se realizează matematic atât timp cât scopul propus este rezonabil.
   
Contrar convingerilor multor oameni, afecţiunile fizice sunt de regulă mult mai uşor de vindecat decât cele psihice...
   
Contrar convingerii generale, sugestia sau autosugestia poate vindeca inclusiv leziunile organice.
   
Singurele forţe care trebuie utilizate sunt răbdarea şi perseverenţa.
   
Marele principiu al autosugestiei nu trebuie pierdut niciodată din vedere. Starea de optimism trebuie cultivată încontinuu, indiferent de mersul evenimentelor exterioare.
   
Sugestia dublată de credinţă reprezintă o forţă redutabilă”.

×