Douăzeci şi şapte de recorduri mondiale au fost stabilite cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, partea leului fiind luată şi de data aceasta de Statele Unite ale Americii, a căror delegaţie a plecat acasă cu cele mai multe medalii. De asemenea, în top zece cei mai buni sportivi de la Olimpiadă, SUA au primele trei poziţii. O surpriză a fost şi delegaţia Marii Britanii, care s-a clasat pe locul doi, ca număr de medalii, depăşind China. România nu şi-a atins obiectivul propus.
Peste 10.000 de sportivi din 207 ţări (şi o delegaţie a refugiaţilor) au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. 306 medalii au fost acordate în cele 31 de competiţii în care au fost doborâte 27 de recorduri mondiale. Opt recorduri au fost stabilite la probele de nataţie, alte opt la probele de haltere, şapte la ciclism pe pistă, trei la probele de atletism şi unul la tir cu arcul. Cele mai multe medalii au fost obţinute de americanul Michael Phelps, care a obţinut aurul în cinci competiţii şi argintul într-una.
Pe locul doi s-a clasat înotătoarea americană Katie Ledecky, cu patru medalii de aur şi una de argint. Ultimul loc pe podium a fost luat tot de o americancă, gimnasta Simone Biles, care a luat patru medalii de aur şi una de bronz. Şi atletul jamaican Usain Bolt şi-a confirmat valoarea, luând trei medalii de aur şi stabilind o performanţă fără precedent: o "triplă triplă", adică aur la probele de 100 de metri, 200 de metri şi ştafeta de 400 de metri pentru a treia oară consecutiv la Jocurile Olimpice.
Tot la atletism, sud-africanul Wayde van Niekirk a doborât recordul la proba de 400 de metri pe care Michael Johnson îl deţinea de 17 ani, terminând cursa în 43.03 secunde, cu 0,15 secunde mai repede ca precedentul record. La proba de 10.000 de metri, etiopianca Almaz Ayanasmashed a depăşit recordul mondial stabilit de chinezoaica Wang Junxia, în 1993, cu 14 secunde, terminând cursa în 29 de minute, 17 secunde şi 45 de sutimi. Un alt record notabil a fost stabilit de poloneza Anita Wlodarczyk, care a aruncat ciocanul pe o distanţă de 82,29 de metri. Este pentru a şasea oară când Wlodarczyk stabileşte un record mondial.
Delegaţia Marii Britanii şi-a depăşit propriile aşteptări, ocupând locul doi ca număr de medalii. De notat este performanţa jucătorului de tenis Andy Murray, care este primul tenisman din istorie care câştigă două titluri olimpice consecutiv. Coreea de Sud, deşi nu a rupt gura târgului, la clasamentul general, a dominat proba de tir cu arcul, luând patru medalii de aur. De altfel, în ultimele nouă ediţii, din 36 de medalii disponibile, Coreea de Sud a luat 23.
Delegaţia României a plecat la Rio cu obiectivul de a se întoarce cu cel puţin şapte medalii. Sportivii noştri au luat cinci. Aur la echipa de spadă, argint la proba de dublu la tenis masculin şi trei medalii de bronz la haltere, canotaj şi lupte.
Evenimentele de la Jocurile Olimpice din Rio au fost urmărite, cel puţin o dată, de 3,7 miliarde de telespectatori. Ceremonia de deschidere a avut o audienţă de 350 de milioane de telespectatori.