x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Adela Cojan, președinte CNAS: „Prin prevenție vom reuși să cheltuim în mod eficient banii alocați sistemului de sănătate"

Adela Cojan, președinte CNAS: „Prin prevenție vom reuși să cheltuim în mod eficient banii alocați sistemului de sănătate"

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2023   •   18:45
Adela Cojan, președinte CNAS: „Prin prevenție vom reuși să cheltuim în mod eficient banii alocați sistemului de sănătate"

Prevenția este soluția pentru o gestionare mai bună a fondurilor din sistemul de sănătate, spune conf.dr. Adela Cojan, președinte CNAS, la Conferinţa Naţională "Iaşi - polul excelenţei în sănătate", organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul, prin proiectul România Inteligentă.

Aceasta consideră că prevenția este soluția pentru o gestionare mai bună a fondurilor din sistemul de sănătate. 

„Preocuparea noastră este utilizarea eficientă a fondurilor, dar performanța și excelența în sănătate înseamnă, pentru noi, și accesul pacienților la servicii medicale de calitate.

Începând din acest an, s-a reușit alocarea unui procent generos din banii Sănătății către serviciile de prevenție, ce vor putea fi efectuate de medicii de familie. Acesta este un deziderat al sistemului de sănătate, pentru că prin prevenție vom reuși să cheltuim în mod eficient banii.

Atunci când ne uităm pe cifrele din spitale, într-adevăr se observă o creștere a cheltuielilor, dar fondul finanțator înțelege saltul privind tehnologiile medicale, iar Casa Națională încearcă să-i convingă pe decidenții financiari că nu-i mai tratăm pe pacienți cu aspirină, ci cu tratamente performante.

Prin pârghii financiare putem schimba și anumite comportamente ale furnizorilor de servicii medicale, astfel încât medicii de familie să înceapă să practice medicina "omului sănătos" și să-l lase pe colegul din spital să practice medicina de organ.

Dacă acest proiect va trece de ședința de Guvern, de la 1 iulie, vor fi introduse noi mecanisme financiare, cu ajutorul cărora medicii vor putea să realizeze consultații preventive, inclusiv analize și investigații paraclinice gratuite pentru depistarea bolilor cronice", explică președintele CNAS.

 

×
Subiecte în articol: sanatate iasi cnas adela cojan