x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Adrian-Ioan Veștea: "Fiecare comunitate din România are șansa să aplice la unul sau mai multe proiecte de investiții"

Adrian-Ioan Veștea: "Fiecare comunitate din România are șansa să aplice la unul sau mai multe proiecte de investiții"

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   14:00
Adrian-Ioan Veștea: "Fiecare comunitate din România are șansa să aplice la unul sau mai multe proiecte de investiții"

Fiecare comunitate din România are șansa de a aplica pe unul sau mai multe proiecte, spune Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Conferința Națională “Drumul spre dezvoltare și viață civilizată - extinderea infrastructurii de apă și canalizare în Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului “România Inteligentă”.

"La Ministerul Dezvoltării avem în derulare atât PNDL1, cât și PNDL2, sunt două programe care s-au adresat tuturor localităților din România. Dacă ne referim strict la județul Ilfov, au fost alocate sume consistente de bani în urma proiectelor pregătite de cătrte autoritățile locale. Multe dintre proiectele care au fost contractate începând cu anul 2015 sunt într-o etapă avansată. Aveum un progres foarte bun, sunt pe final.

La nivelul guvernului șial Ministerului Dezvoltării derulăm în prezent un alt program care continuă cele două programe. Mă refer la programul Anghel Saligny unde avem o finanțare pentru peste 4.500, cu un buget de 21 milioane pentru apă și canalizare și de 30 de milioane pentru infrastructură rutieră. Sunt și sume alocate pentru introducerea gazului metan, în valoare de 13 milioane. Încă de la venirea mea am semnat peste 200 de contracte cu primarii din cele 41 de județe ale României, proiecte care se referă la infrastructura de apă-canalizare dar și la infrastructură rutieră, în funcție de obiectivele pe care au dorit să le acceseze.

Prin intermediul acestor programe, fiecare comunitate din România a avut șansa de a aplica pe unul sau mai multe proiecte. Dacă ne referim strict la județul Ilfov, ieri, primarul din Otopeni a semnat 6 contracte pentru apă și canalizare.  

Toată infrastructura rutieră intră în implementare după ce se rezolvă problemele cu apă și canalizare

Dacă ne referim la cele 3.328 de unități care sunt în România, consilii județene, primării din mediul urban și rural, fiecare dintre ele au aplicat pe aceste oportunități de finanțare, în funcție de prioritizarea pe care au considerat-o localnicii, cu prioritate apă-canal și ulterior asfaltare. Toată infrastructura rutieră intră în implementare în momentul în care am rezolvat problemele cu apă și canalizare.

Avem o rată de 90 de contracte pe care el semnăm săptămânal. De fiecare dată chemăm primarii pentru a le explica importanța implementării acestor proiecte și modul în care trec ulterior la implementare. Noi am avut grijă să decontăm toate aceste finanțări pentru a-i încuraja și a nu bloca aceste proiecte de investiții. 

Este un minister în care avem oameni foarte bine pregătiți. Ne-am adresat direct primarilor și localităților dar sunt și programe regionale", explică ministrul Dezvoltării. 

×