x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Constantin Toma, primar Buzău: Am trimis RDF la fabrici de ciment și ne-a costat 1,5 milioane de lei

Constantin Toma, primar Buzău: Am trimis RDF la fabrici de ciment și ne-a costat 1,5 milioane de lei

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   12:30
Constantin Toma, primar Buzău: Am trimis RDF la fabrici de ciment și ne-a costat 1,5 milioane de lei

Buzăul trimite RDF la fabrici de ciment pentru a fi tratat termic și este nevoit să plătească, spune Constantin Toma, primarul municipiului Buzău,la Conferința Națională „Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară”, organizată prin platforma România Inteligentă de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"În România se tratează termic deșeurile. Am trimis trimis, anul trecut, la două fabrici de ciment, Medgidia și Câmpulung Argeș, 8000 de tone de RDF, acel amestec impurificat de plastic cu hârtie. Ne-a costat 1,5 milioane de lei. E folosit ca înlocuitor de cox și eu îl strâng, îl transport, îl duc, îl dau de pomană și nu ne este recunoscut nici 0,1% procent în reciclare. 

Buzău este unul dintre campionii pe reciclare. A atins cifra fabuloasă de 12%. Noi trebuie să ajungem la 60%. Cu 12% s-ar putea să fim pe primul loc în acest moment. Am avut o creștere de 36%. Trebuie făcut ceva, măcar să nu mai plătim. Pentru că banii vin de la oameni și nu este în regulă. Nu știu ce lobby au avut cei trei jucători din industria cimentului, să duc combustibilul, e adevărat, nu la puterea calorică pe care o are coxul, pe care îl înlocuiește. 

Pierd 20% cu RDF și mai pierd 20% cu așa-numitul deșeu stradal. La Buzău se mătură foarte mult pentru că suntem în pragul Bărăganului, crivățul bate, ne aduce nisip, ne aduce de toate. În Germania se tratează separat, noi trebuie să ducem la groapă. Avem o mulțime de balastiere. Au toate utilajele corespunzătoare să facă și sitare. Dar ar trebui, prin lege, prin ordin de ministru, rețete, ca ce rezultă din acest deșeu stradal, mai puțin biodegradabilul, să poată fi folosit în diferite alte industrii, inclusiv pentru autostrăzi. Pierd 8000 de tone, 12% fac reciclare, 20% la deșeu stradal, aș ajunge la 50%", explică edilul. 

Primarul Buzăului spune că este nevoie de mai multe platforme îngropate dar trebuie schimbată legislația. 

"La primării este jocul cel mai important pentru că numai de noi depinde să-i convingem pe oameni, pur și simplu de la bucătărie, să colecteze separat. Avem o mare problemă. Am desființat toate ghenele din Buzău și avem o problemă cu aceste platforme îngropate. Trebuie umblat la legislație, trebuie multe platforme îngropate. Legislația veche spune că n-ai voie mai aproape de 10 metri de bloc. Dar dacă am făcut platforma îngropată, sunt în spatele blocului, nu e nicio fereastră, vine cetățeanul, măsoară cu ruleta și după colț. Legislația a rămas pe platformele supraterane. Noi suntem la altă etapă. Aplicând legislația actuală nu mai putem planta platfrome îngropate, ceea ce nu ne ajută absolut deloc. Sunt mărunțișuri, aparent, care ne țin pe loc. Facem eforturi. La Buzău avem o campanie  - Vrei un oraș curat, colectează separat. Și avem roade.

De asta ne și primesc cu 8000 de tone fabricile de ciment. Noi ducem RDF, amestec dintre plastic și hîrtie, îl dăm uscat, mai curat. Să nu recunoști din 8500 de tone, cât am dat anul trecut, nimic și să mai și plătim pentru acest combustibil, nu este corect. Eu livrez combustibilul pe banii mei și nu mi-e recunoscut nici 5% să adaug la 12%", precizează Constantin Toma.

 

 

×