x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Cristian Valer Beşeni, secretar de stat Ministerul Mediului: „Avem sume importante de bani în PNRR pe tranziția verde"

Cristian Valer Beşeni, secretar de stat Ministerul Mediului: „Avem sume importante de bani în PNRR pe tranziția verde"

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2023   •   16:15
Cristian Valer Beşeni, secretar de stat Ministerul Mediului: „Avem sume importante de bani în PNRR pe tranziția verde"

Avem sume importante de bani în PNRR pe tranziția verde, spune Cristian Valer Beşeni, secretar de stat la Ministerul Mediului, la Conferința Națională “Viață bună pentru locuitorii Județului Ilfov, mediu, calitatea spațiilor verzi, măsuri anti-poluare”, organizată de cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

"Avem sume importante de bani în PNRR pe această tranziție verde. Avem 3 componente la Ministerul Mediului pe managementul deșeurilor, apelor și păduri.

Împăduriri

Avem peste 1,73 de miliarde de euro, din care 803 milioane de euro pe păduri pe biodiversitate. Avem aceste sume dar avem și ținte precise. Până în anul 2026 avem o țintă de 56.700 de hectare de noi suprafețe împădurite. 

Sumele acestea pot fi accesate de oricine, de la UAT-uri până la persoanele fizice. Dacă aveți minim 0,5 hectare puteți să accesați pentru acest program. Procedura este cam aceeași, trebuie luată legătura cu un proiectant și acela va face un proiect tehnic și apoi mai departe spre finanțare și începere concretă de a planta. 

În partea de sud-est a României, unde sunt multe terenuri agricole, ar trebui să ne axăm. Un fermier ar putea să se uite la profitul pe care l-ar putea face de pe urma acelui teren, însă dacă va planta la un numit capăt, ori intermediar, între anumite perdele forestiere, acele trunchiuri de păduri, acestea s-au dovedit că ajută atât la filtrarea pământului, protejează terenul de intemperii și crește productivitatea. 

Un lucru foarte important este acela că, dacă vreți să împăduriți, pe lângă faptul că veți avea peste 20 de ani o pădure matură, acum primiți și o primă de sechestrare de carbon. Dacă în ultimele 12 luni acel teren a fost declarat la APIA, mai primiți 120 de euro timp de 12 ani. Sunt sume consistente și anumiți fermieri deja iau în considerare să facă acecst lucru.

Managementul apei și deșeurilor

Pe managementul apei avem 1,493 de miliarde de euro și avem bani pe două subinvestiții, pentru extindere de apă și canal pentru aglomerări mai mari de 2000 de locuitori, unde și județul Ilfov are 7 proiecte depuse, cu sume diferite, de la 70, 50, 20 de milioane de lei, în funcție de necesități. Și, totodată, avem colectarea apelor uzate în aglomerări mai mici de 2000 de locuitori. 

Pe managementul deșeurilor sunt două subinvestiții, CAV-urile și insulele digitale ecologizate.  Avem bani importanți, sunt sume consistente", precizează demnitarul. 

×